Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Στρατιωτική αποστολή στέλνει στη Μεσόγειο η Ιταλία μετά τα δύο ναυάγια

Στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο ξεκινά αύριο, Δευτέρα, η Ιταλία, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο έδαφός της μέσω θαλάσσης.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας» πρόσθεσε.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο εν όψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή δράση για να σταματήσουν τα ναυάγια αυτά» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μάριο Μάουρο.

Ιταλία και Μάλτα ζητούν άμεση δράση από την ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, λέγοντας πως η Μεσόγειος «γίνεται νεκροταφείο».

Ο απολογισμός των νεκρών από το δεύτερο ναυάγιο με πλοιάριο που ερχόταν από τη Λιβύη και βυθίστηκε στα μεταξύ Μάλτας και Σικελίας έφτασε την Κυριακή τους 35.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο.

Οι επιζώντες κατηγορούν τον Τυνήσιο ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε την Κυριακής σε λιμάνι της Σικελίας.

Πλοία που μεταφέρουν μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της νύχτας μια περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.





Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *