Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ ευρώ στο δεκάμηνο κατέγραψε ο Προϋπολογισμός - Στα 2,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο κατέγραψε ο Προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, 5% υψηλότερα έναντι του στόχου του 10μήνου. Στο πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου τα έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή 46,8% υψηλότερα έναντι της ίδιας περυσινής περιόδου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 35,5 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου του 10μήνου.

Σημειώνεται ότι η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο υπερκάλυψε ήδη την απόκλιση των περασμένων μηνών (η υστέρηση έναντι του στόχου στο 7μηνο ήταν 1 δισ. ευρώ, στο 8μηνο ήταν 728 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο 455 εκατ. ευρώ).

Τονίζεται ότι το μήνα Οκτώβριο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 558 εκατ. ευρώ, κατά 293 εκατ. ευρώ ή 110,6% υψηλότερα έναντι του μηνιαίου στόχου των 265 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 45 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,1 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 16,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5, 571 δις. ευρώ.

Στο 10μηνο έχει χρησιμοποιηθεί το 63% του αποθεματικού του Προυπολογισμού και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών τα αδιάθετα του αποθεματικού θα καλύψουν ανάγκες σε υγεία και ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *