Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επιμένει η τρόικα

Σε μείζονα πολιτικά θέματα που θα δοκιμάσουν όχι μόνο την συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αναδεικνύονται τελικώς η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κι οι εμπορικές μισθώσεις – και αίφνης εγείρεται και θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Στην πρώτη περίπτωση οι δύο πλευρές «τεντώνουν το σκοινί», η τρόικα εμμένει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ στην δεύτερη – για μία ακόμη φορά – δοκιμάζονται οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σό.Κ και ακολούθως της κυβέρνησης με την τρόικα. 

Κι από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές κατηγορούν την τράπεζα την Ελλάδος ότι «αρκείται στο ρόλο του θεατή κι αρνείται να παράσχει την οποιαδήποτε βοήθεια» ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο σύντομα «να μην υπάρχει κυβέρνηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την τρόικα το μεσημέρι της Τρίτης.

Ειδικότερα σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι κκ Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς κι ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Στεργίου – παρευρίσκονταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χαράλαμπος Αθανασίου κι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης – δεν έκαναν πίσω ούτε κατ΄ ελάχιστο από τις θέσεις τις οποίες είχε γνωστοποιήσει στην τρόικα την περασμένη εβδομάδα. 

Μάλιστα πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι «όλοι οι παριστάμενοι της ελληνικής πλευράς ανέπτυξαν με επιχειρήματα τις κυβερνητικές απόψεις, από την καθένας από τον δικό του χώρο ευθύνης».
Μοναδική παραφωνία ήταν ο κ. Παπαδάκης, προς τον οποίο στράφηκε ο κ. Χατζηδάκης σε μία στιγμή που η τρόικα προέβαλε ενστάσεις σχετικά με την διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», λέγοντας ότι «με μία εγκύκλιο της η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τα προσδιορίσει» χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Ηταν απλός παρατηρητής. 

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έλεγαν ότι «ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας είναι συμβούλου και τεχνοκράτη κι αυτό κάνουμε και δεν εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις».

Οσον αφορά στον προσδιορισμό των κριτηρίων πρόσθεταν ότι «μπορεί να τα προσδιορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και να τα νομοθετήσει». 

Πάντως η τρόικα από την πλευρά της επέμενε στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στον προσδιορισμό από τα δικαστήρια των κριτηρίων του«συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Κάτι που βεβαίως δεν δέχεται η κυβέρνηση. 

Επίσης η τρόικα ζήτησε – κι η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε – την κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. 

Το θέμα των πλειστηριασμών όπως είναι γνωστό το «έχει πάρει πάνω του » ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δύο φορές σε ισάριθμες δηλώσεις του έχει τονίζει πως οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε ανάγκη δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. 

Πρόκειται για κρίσιμο πολιτικό θέμα, διότι η κυβέρνηση δεν έχει ο την«πολυτέλεια» να σηκώσει το πολιτικό κόστος της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Γι΄ αυτό και δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω. Ωστόσο πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι «η στάση της τρόικας κι η επιμονή της ήταν ακατανόητη». Και συνέδεαν αυτή την συμπεριφορά με άλλους λόγους κάνοντας διάφορες υποθέσεις, όπως πχ να ισχυροποιήσουν την γενικότερη διαπραγματευτική τους στάση. 

Ακόμη πιο σύνθετο εμφανίζεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Όπως είναι γνωστό η συμφωνία με την τρόικα του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να κλείνει στην τριετή διάρκεια των των συμβολαίων μένοντας ακόμη ανοικτό το να θα «πειραχθούν» οι ισχύουσες συμβάσεις ή όχι. 

Όμως το Πα.Σο.Κ. επιμένει στην εξαετή διάρκεια των συμβάσεων, όπως επιζητούν οι έμποροι και να διατηρηθούν κανονικά μέχρι την συμβατική τους λήξη, οι ισχύουσες συμβάσεις. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. 

Όπως την προσεχή Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. με δική του πρωτοβουλία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εμπόρων και των ιδιοκτητών – αυτοί προσέφυγαν στην τρόικα και ανακίνησαν το θέμα των εμπορικών μισθώσεων – για να συζητήσει μαζί τους. Κι όπως φαίνεται το θέμα παραμένει ανοικτό με την τρόικα να επιμένει. 



Πηγη: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *