Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή με αφορμή περιστατικό έξω από την ΕΡΤ



Την παρέμβαση του Αλ.Τσίπρα στην απογευματινή συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το περιστατικό που συνέβη έξω από το Ραδιομέγαρο, όπου βρέθηκαν βουλευτές του κόμματός του.

Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι
τα ΜΑΤ προπηλάκισαν στο Ραδιομέγαρο βουλευτές του κόμματός, ζητώντας να προσέλθει άμεσα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ν.Δένδιας για να δώσει εξηγήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επικαλούμενος την βουλευτή Ραχήλ Μακρή είπε ότι προπηλακίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να σεβαστεί την ταυτότητα που επιδεικνύουν οι βουλευτές και την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει δώσει σε όλους, «αλλιώς να την παραδώσουμε στο προεδρείο».

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα ζήτησε από το υπουργείο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πλήρη ενημέρωση ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Υποκρισία κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτ.Ματθαιόπουλος, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ όταν η ΧΑ μοίραζε τρόφιμα σε πολίτες της Αθήνας ή όταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής για να εντοπίσει τον «δήθεν οπλισμό του κόμματος.»

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά, είπε ότι δεν υπήρξε προπηλακισμός, αλλά επιχειρήθηκε βίαιη είσοδος των βουλευτών μέσα στο κτίριο, πράγμα το οποίο δεν επετράπη.

«Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανακατάληψη του κτιρίου» κατέληξε.

Αλ.Τσίπρας: Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι βουλευτές βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην ΕΡΤ, θέλοντας να εισέλθουν στο Μέγαρο, όπου -κατά τον ίδιο- είχαν εισέλθει ιδιώτες χωρίς να είναι γνωστή η ιδιότητά τους. 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν στην ΕΡΤ και να μην επιμένει στη θεωρία περί «εφόδου» στο Ραδιομέγαρο.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε τα όσα ανέφερε νωρίτερα περί βίαιης εφόδου βασίζονται στην μαρτυρία του ίδιου του κ. Δένδια. «Θεωρώ πιο αξιόπιστο τον αρμόδιο υπουργό από τους βουλευτές σας» συνέχισε.

Η μεσημεριανή συνεδρίαση

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Στην μεσημβρινή συνεδρίαση σημειώθηκε αντιπαράθεση με αφορμή την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Παναγούλη για φυλακές, ενώ κόντρα σημειώθηκε και μεταξύ Καψή-Λαφαζάνη για την ΕΡΤ.



Από τους πρώτους που πήραν το λόγο το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιων Έργων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πρόταση δυσπιστίας χωρίς αιτία».

Επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και των υπό κατάληψη κτιρίων ή κλειστών ΑΕΙ, δρόμων, νοσοκομείων, για να αναρωτηθεί αν αυτά είναι θέσεις που στηρίζει επισήμως το κόμμα.

Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του σημείωσε ότι σύντομα έρχονται στη Βουλή οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, οι οποίες θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Τίποτα δεν χαρίστηκε σε κανέναν» συνέχισε αναφερόμενος και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Αναφέρθηκε ακόμα στις θετικές ενδείξεις για την οικονομία, όπως ότι η ύφεση φέτος θα κλείσει ενδεχομένως και κάτω από το 4%, ενώ μεγάλη είναι και η αποκλιμάκωση του spread.

Στις θετικές ενδείξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, υπενθυμίζοντας τη βαθύτατα συντηρητική Ευρώπη στην αρχή της κρίσης, όταν η Ελλάδα έδινε τη μάχη να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

Ένταση και διαξιφισμοί προκλήθηκαν με αφορμή την ριζική διαφωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Λαφαζάνη με αφορμή την μείωση από επτά σε πέντε λεπτά του χρόνου ομιλιών των βουλευτών. Μάλιστα δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση την διαδικασία που ακολουθείται», ενώ ο προεδρεύων κ. Ι. Τραγάκης απάντησε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Σώμα και ότι έγινε για να μπορούν να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές, καθώς συνολικά έχουν δηλώσει να μιλήσουν 150 βουλευτές εκ των οποίων 40 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 40 από τη ΝΔ.



Σταϊκούρας: Επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2014

Κατά την τοποθέτησή του επί της πρότασης δυσπιστίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι η κίνηση αυτή «αναδεικνύει την κρίση ταυτότητάς τους και την συγκεχυμένη στρατηγική τους, συνέπεια αδυναμίας και αμηχανίας και σύγχυσης». «Η πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «διαγκωνισμό μιζέριας και μηδενισμού», ενώ ζήτησε «συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων». Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «προχωρούμε σε σχεδιασμό χρηματο-οικονομικών τακτικών που θα οδηγήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014».

Χαρακόπουλος: Επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε αγρότες

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου- όπως είπε- να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.

Επίσης, προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, ενώ εντός του έτους γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν για νέους αγρότες 100 εκατ. ευρώ, «με σκοπό να μπει νέο αίμα στην αγροτική παραγωγή». Ακόμα δήλωσε ότι δημιουργείται Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ που θα δανείζει αγρότες που επενδύουν.

Αν. Λοβέρδος: «Ψηφίζουμε ΄΄παρών΄΄»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Αν. Λοβέρδος άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ζητά από τη Βουλή να ρίξει την κυβέρνηση και όταν ένα κόμμα το ζητά αυτό εννοείται ότι θέλει να γίνουν εκλογές για να την αντικαταστήσει αν και στην πραγματικότητα τις απεύχεστε γιατί δεν ξέρετε τι θα κάνατε ως κυβέρνηση». Επίσης, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας «συσπειρώνει την αποσυσπειρωμένη Κ.Ο. της ΝΔ». «Την καταψηφίζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους όταν όλοι λένε ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωσή τους».

Κ. Χατζηδάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα αξιοπιστίας»

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του ως αντιπολίτευση. Δεν χωράει στο κουστούμι του», είπε, ενώ αναφερθείς στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διερωτήθηκε «για ποιο λόγο τώρα;». «Έρχεστε και καταφέρεστε εναντίον μιας κυβέρνησης που έστριψε εγκαίρως το τιμόνι, σώζοντας το καράβι», σημείωσε, αλλά όπως είπε «όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από μια αντιπολίτευση που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει».

Η πρώτη ημέρα της συζήτησης

Να αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και αντιπρόεδρος της Βουλής- κ. Ι. Δραγασάκης, στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις δυο εκ των υπογραφόντων βουλευτών την πρόταση δυσπιστίας και συνεχίζεται με τις ομιλίες των βουλευτών των άλλων κομμάτων, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών-151). Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι την πρόταση δυσπιστίας θα στηρίξουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ.





Πηγή: To Bημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *