Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από τα...δόντια - Οι οδοντίατροι ζητούν την ένταξη της στοματικής φροντίδας στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι οδοντίατροι. Η ανάγκη, όπως τονίζουν, είναι
επιτακτική ιδίως αυτή την περίοδο που πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσει την υγεία του. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, οι ασθένειες των δοντιών, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χειρουργός οδοντίατρος κ. Αθανάσιος Κατσίκης, οδοντικές ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα, αποτελούν δίοδο μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, συνεχείς φλεγμονές ούλων και γενικά κακή στοματική υγιεινή συντελούν στην αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, διατηρώντας το σάκχαρο σε υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν 700 νοσήματα πρώιμης εκδήλωσης από το στόμα, τα οποία καλείται και μπορεί να διαγνώσει ο γενικός οδοντίατρος. Ένα συχνό τέτοιο παράδειγμα είναι εκείνο του καπνιστή και οι ενδείξεις για καρκίνο του στόματος.

Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι το υπό μελέτη σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επηρεάσει καθοριστικά τη Δημόσια Υγεία. Τονίζουν ωστόσο ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενο του ενοποιημένου νέου Φορέα δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα βρεθούν εργαζόμενοι άνεργοι, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν πρέπει να επηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε Νοσοκομεία. «Η Οδοντιατρική», πρόσθεσε ο κ. Κατσίκης, «πρέπει να βρίσκεται ενταγμένη στο σύστημα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος Φορέας στους ασφαλισμένους».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εξέφρασε το παράπονο ότι η οδοντιατρική φροντίδα βρίσκεται εκτός κάθε συζήτησης που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι τουλάχιστον απαξίωση προς την Οδοντιατρική και τη στοματική υγεία των ελλήνων πολιτών».

Τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και οι τρόποι διείσδυσης της Πληροφορικής στην Οδοντιατρική, θα συζητηθούν στο 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στις 22-24 Νοεμβρίου στην Αθήνα.




Πηγή: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *