Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αιθαλομίχλη: Μέτρα - φωτιά για το νέφος από τα τζάκια

Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης αλλά και δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για

τις διπλάσιες ημέρες από όσες καταγράφονται αυξημένοι ρύποι ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήταν ξανά σε έξαρση τα Χριστούγεννα σε αρκετές πόλεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα ήδη στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν έως σήμερα.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την κοινή σύσκεψη που είχε ανήμερα τα Χριστούγεννα με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, και Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, η μείωση του ειδικού φόρου δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, η θεραπεία του δεν είναι όμως να μειώσουμε την τιμή. Μείωση της τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς, για παράδειγμα, που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα. Η δική μας προτίμηση είναι να δώσουμε επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.



Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν καθαρή ενέργεια αξιοποιώντας τη δυνατότητα για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα κάνοντας χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, η απόκλιση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο φέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμα τρία μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επισημαίνει ότι για τις κρίσιμες ημέρες απαιτούνται σοβαρή έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας» μέσα στην όποια θα είναι εφικτή, σε καθορισμένα σημεία, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, και επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Για «υποκρισία και παραλογισμό» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απευθύνει έκκληση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και παροχή δωρεάν ρεύματος ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες: «Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο θράσους και υποκρισίας. Ενώ αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τζάκια. Τι τους προτείνει αλήθεια; Να παγώσουν οικειοθελώς;».

Στοπ σε Ι.Χ, ταξί, σχολικά λεωφορεία και φορτηγά
Περιορισμοί στην κυκλοφορία και κλειστά σχολεία

Περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων, κλείσιμο σχολείων και μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν τα μέτρα που θα λαμβάνονται ακόμα και προληπτικά στις περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων ασφαλείας για τα αιωρούμενα σωματίδια ή πρόβλεψης συνθηκών που ευνοούν τη συγκέντρωσή τους.

Η ευθύνη για την επιβολή των μέτρων περνά στις Περιφέρειες με εξαίρεση την Αθήνα, για την οποία την απόφαση θα λαμβάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Η λήψη μέτρων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Επίσης θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Συστάσεις
Ηδη η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε συστάσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, που περιλαμβάνουν διακοπή χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας, εκτός αν πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης, ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου, απαγόρευση καύσης σε δημόσιο χώρο, αποφυγή σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και διακοπή θέρμανσης στις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση νοσοκομεία και υπηρεσίες πρόνοιας.

Αντίστοιχα μέτρα προβλέπει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία για περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα προβλέπει μεταξύ άλλων:

Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης-δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, σε παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης συνιστάται σε όλους να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.

Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.λπ.).

Μείωση παραγωγής
Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και όσες χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Ο περιορισμός ορίζεται στο 20% στις περιπτώσεις συγκέντρωσης 101-150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ΙΧ στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Η απαγόρευση μπορεί να ισχύσει και από τα 101mg.

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων, καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων ταξί με σύστημα μονών-ζυγών. Μικρότερης έκτασης μέτρα ορίζονται στις περιπτώσεις μικρότερης ρύπανσης, ενώ θεσπίζεται έκπτωση 70% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για πιστοποιημένες οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.λπ.).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι βροχές έδωσαν ανάσα

Η ελαφριά βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη «ξέπλυνε» την ατμόσφαιρα της πόλης και περιόρισε ελαφρά το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που είχε «χτυπήσει» κόκκινο τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων παρέμεναν και χθες πάνω από τα όρια συναγερμού στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ τα μέτρα περιορισμού της καύσης στερεών καυσίμων και βιομάζας που ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπεριφερειάρχης με τη μορφή συστάσεων εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή τους, δύο καθηγητές του ΑΠΘ, γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στη δημόσια υγεία, ασκούν πολιτική κριτική στην κυβέρνηση και την καλούν να λάβει μέτρα.

Ο καθηγητής Οικολογίας και αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ι. Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής Α. Μπένος αναφέρουν πως τα σωματίδια που συγκροτούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά ύστερα από λίγα χρόνια.

Υποστηρίζουν, παράλληλα, πως στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης και χαρακτηρίζουν επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει.

Οι μετρήσεις
Ανήμερα τα Χριστούγεννα και την παραμονή, οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα της πόλης, ιδιαίτερα στη δυτική της πλευρά, όπου η μέση τιμή ξεπέρασε τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο συναγερμού και λήψης μέτρων τα 150 μgr/m3. Πάνω από τα συγκεκριμένα όρια ήταν ο μέσος όρος 24ώρου και στον σταθμό της Εγνατίας στο κέντρο της πόλης, ενώ ελαφρά καλύτερη ήταν η κατάσταση στα ανατολικά.

Τιμές που προσέγγιζαν τα 180 μgr/m3 καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη και η Φλώρινα, οι οποίες μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

Στα Γιάννενα, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν το φαινόμενο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης επανέφερε το αίτημα για την υπαγωγή του νομού στην Α' ζώνη για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, από τη Β' που βρίσκεται σήμερα.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *