Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική προεδρία του ρατσισμού στην ΕΕ - Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα εγκαλεί την κυβέρνηση

Για μαζικές απελάσεις και κακομεταχείριση των μεταναστών κατηγορεί την
ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Ερωτήματα εγείρει το γεγονός πως η επιστολή του Επιτρόπου εστάλη στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας (Δένδια-Βαρβιτσιώτη) στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας.

Η επιστολή του Επιτρόπου Μούιζνιεκς δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Στρασβούργο, κι όχι από την ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα, ενώ της είχε κοινοποιηθεί από τις 5 Δεκεμβρίου, την ώρα που ο πρωθυπουργός την Τετάρτη μεταβαίνει στο Στρασβούργο για να μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι κατηγορίες είναι σοβαρές: "Ο μεγάλος αριθμός των αναφερθέντων μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα μεταναστών, μεταξύ αυτών ένας μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων από τη βία του πολέμου, αλλά και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση των μεταναστών από μέλη της ακτοφυλακής και της συνοριακής αστυνομίας, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές "να διενεργήσουν αποτελεσματικές έρευενες για όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα και να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων πρακτικών".

Ο Επίτροπος σημειώνει την πρόσφατη υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για την προστασία των μεταναστών, περιλαμβανομένων των ανηλίκων, όπως η πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα στα κέντρα υποδοχής.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι μαζικές απελάσεις αλλοδαπών παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγείρουν πολύ σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης, κατοχυρωμένα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με την οποία η Ελλάδα είναι δεσμευμένη.

"«Εκτός του ότι οι μαζικές απελάσεις μεταναστών είναι ασυμβίβαστες με τα διεθνή δικαιώματα του ανθρώπου και το προσφυγικό δίκαιο, είναι επίσης αναποτελεσματικές, δεδομένου ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις απόγνωσης, δεν μπορούν πραγματικά να παρεμποδίζονται να μεταναστεύσουν. Για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ριζικά τη μεταναστευτική πολιτική και την πρακτική της. Αυτό είναι το πιο απαραίτητο τώρα που η Ελλάδα έχει αναλάβει πρόσθετες ευθύνεςκρατώντας την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς κλείνει την επιστολή του, καλωσορίζοντας ως θετικό βήμα τις έρευνες των ελληνικών αρχών για τις απελάσεις και την καταγγελθείσα κακομεταχείριση των μεταναστών, αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.

Να σημειώσουμε πως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε τον Δεκέμβριο -μετά τη τραγωδία της Λαμπεντούζα και της Λευκάδας- την Ελλάδα, για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης προσφύγων, μετά την προσφυγή ενός Ιρανού και την ομαδική προσφυγή 12 ακόμα ατόμων για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.




Ντίνα Μπατζιά
Πηγη: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *