Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τί αλλάζει για τα χρέη προς τα ταμεία

euroΧωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα γίνεται πλέον η ένταξη στη ρύθμιση των 12 ή περισσότερων δόσεων για όλους όσοι χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.


 Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» η ρητή αυτή υποχρέωση είχε προβλεφθεί στο νόμο 4152/13 ως βασική προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31/12/2012 χρεών προς τα Ταμεία και πλέον παύει να υφίσταται, καθώς η σχετική διάταξη διαγράφηκε από το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας (ν.4225/14). Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στις 31/12/2012 μπορούν πλέον να πάρουν το «εισιτήριο» της ρύθμισης ακόμη και αν έχουν δημιουργήσει νέα χρέη, ανεξαρτήτως ποσού προς το Δημόσιο ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1/1/2013 και μετά.

Η σημαντική αυτή αλλαγή ανοίγει το δρόμο σε δεκάδες χιλιάδες από τους 750.000 συνολικά οφειλέτες σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών με πολύ καλύτερους όρους. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αν είχαν νέες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1/1/2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή το Δημόσιο. Με το άρθρο 12 (παρ. 2) του νόμου του υπουργείου Εργασίας αυτή η υποχρέωση παύει να υφίσταται, καθώς η σχετική διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή σε ρύθμιση με ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα διαγράφεται από το νόμο.

Έτσι για παράδειγμα ένας οφειλέτης με ληξιπρόθεσμη οφειλή 60.000 ευρώ ως τις 31/12/2012 και με νέα μη ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 15.000 ευρώ (σε Δημόσιο ή Ταμεία) μετά την 1/1/2013, δεν μπορούσε να ρυθμίσει τις 60.000 ευρώ, γιατί δεν ήταν ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος από το 2013 και μετά. Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη διαγραφή της επίμαχης διάταξης από το νόμο 4152/13, θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 41 δόσεις.

Στην πράξη ακόμη και οι οφειλέτες των 200.000 και 300.000 ευρώ που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία προοπτική ρύθμισης και απειλούντο με κατασχέσεις μπορούν να πάρουν «ελευθέρας» το εισιτήριο για να υπαχθούν σε ρύθμιση χρεών με δόσεις που τελειώνουν την 1η Ιουλίου 2017.

Με το «εισιτήριο» της ρύθμισης γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ενώ παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης για όσους έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο των αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», αναστέλλεται και η άσκηση ποινικής δίωξης.
Οι τρεις αλλαγές που επέρχονται στις ρυθμίσεις χρεών είναι:
1. Υπαγωγή στη ρύθμιση των πολλών δόσεων χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. 
2. Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ θα αρκεί η δήλωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους του οφειλέτη. 
3. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εξετάζεται από το ΙΚΑ να δοθεί η δυνατότητα για ρύθμιση 100 δόσεων και σε φυσικά πρόσωπα που χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ. 
Τύπος της Κυριακής



πηγή:koutipandoras.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *