Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Καθηγητής του ΑΠΘ «έφαγε» λεφτά

Καθηγητής του ΑΠΘ «έφαγε» λεφτάΑναπληρωτής καθηγητής έβαλε στην τσέπη 233.000 ευρώ από χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «ERASMUS» από το 2010, προσκομίζοντας πλαστά παραστατικά.

Η εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο επίορκος, ο οποίος έχει μάλιστα ομολογήσει, παραμένει σύμφωνα με το Mega στη θέση του και θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά μεχρι να ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Ο καθηγητής πλαστογραφούσε συστηματικά αποδείξεις και αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια και παραστατικά για συμμετοχή του σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα φαινόταν ότι απουσίαζε από το πανεπιστήμιο σχεδόν 365 μέρες το χρόνο!

Εκτός από τον καθηγητή ελέγχονται για απάτη σε βάρος του ΑΠΘ και οι συνεργάτες του που φέρονται ότι επίσης υπέβαλαν πλαστά δικαιολογητικά δαπάνης για την παρουσία τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus της Ε.Ε. την ακαδημαϊκή περίοδο 2010-2013.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. μετά τη μηνυτήρια αναφορά των πρυτανικών αρχών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε ογκωδέστατη δικογραφία που περιήλθε στην κατοχή του εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, λόγω αρμοδιότητας.

Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της απάτης εις βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της κακουργηματικής πλαστογραφίας, καθώς οι ελεγχόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν παραποιημένα παραστατικά προκειμένου να πληρωθούν τις δαπάνες χιλιάδων ευρώ. Σε πταισματοδίκη αναμένεται να καταθέσουν οι δύο υπάλληλοι του ΑΠΘ που συνέταξαν την πορισματική έκθεση και ο καθηγητής που την υπέβαλε στην εισαγγελία, για την παροχή διευκρινίσεων.

Στο πόρισμά τους, ο προϊστάμενος λογιστηρίου και ο προϊστάμενος γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, που ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus, και μερίδα των συνεργατών του προσκόμισαν εικονικά παραστατικά, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα δικαιολογητικά δαπανών, στο πλαίσιο των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος Erasmus κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-2013, με ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ανέρχεται στα 233.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπολογίστηκε στα 148.956 ευρώ.

«Έλειπε» όλο το χρόνο

Aπό στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" προκύπτει ότι στο πρόγραμμα "ERASMUS" οι καθηγητές μπορούν μετακινηθούν σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ώστε να διδάξουν από 5 ώρες έως και 6 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει στο MEGA o πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, «αυτό το οποίο κίνησε την υποψία και διενεργήθηκε ο εσωτερικός έλεγχος ήταν το γεγονός ότι φαινόταν να λείπει σχεδόν όλο το χρόνο».

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Αριστοτελειου Δέσπω Λιάλιου, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου που διενεργήθηκε βρέθηκαν πλαστά δικαιολογητικά και ο καθηγητής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και παραδέχθηκε ότι προέβη σε πράξεις πλαστογραφίας.

Εάν με την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου ο αναπληρωτής καθηγητής παραπεμφθεί τελικά στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, τότε σύμφωνα με το νόμο θα τεθεί σε αργία.

Πηγή: newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *