Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Δήμός Έδεσσας : Πρακτικές πληροφορίες για τους πολίτες εν όψει των εκλογών Μαΐου 2014

Από τον Δήμο Έδεσσας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα σχετικά με τις Αυτοδιοικητικές και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 με μοναδικό γνώμονα την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για αποφυγή οποιασδήποτε αχρείαστης ταλαιπωρίας:

1) Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα ψήφου οι γεννηθέντες μέχρι και την 31/12/1996.
2) Οι νέοι εκλογείς δηλαδή οι δημότες του Δήμου Έδεσσας οι οποίοι γεννήθηκαν το έτος 1996 γράφονται στους εκλογικούς καταλόγους απευθείας από τον Δήμο χωρίς να χρειάζεται καμμία από μέρους τους ενέργεια.
3) Όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταδημοτεύσουν στον Δήμο Έδεσσας (εφόσον βέβαια πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις) , εάν θέλουν να ψηφίσουν στον Δήμο Έδεσσας στις προσεχείς εκλογές πρέπει να κάνουν την μεταδημότευσή τους μέχρι την 28/2/2014 .
4) Η ίδια προθεσμία ισχύει για όσους πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν εκλογικό διαμέρισμα ή για οποιαδήποτε αλλαγή στους εκλογικούς καταλόγους.
5) Η ίδια επίσης προθεσμία ισχύει για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Δήμου Έδεσσας ώστε να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους κατά της Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014. Οφείλουμε να σημειώσουμε σχετικά με τους ετεροδημότες ότι βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος ψηφίζουν σαν ετεροδημότες εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του τόπου κατοικίας τους στις Εθνικές Εκλογές , στις Ευρωεκλογές και στα τυχόν Δημοψηφίσματα όχι στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές .Επειδή οι εκλογές αυτές στο δεύτερο τμήμα τους θα είναι ταυτόχρονα τοπικές και ευρωεκλογές υπάρχει το θέμα αν μπορούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους (όπου είναι γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών) . Ελπίζουμε ότι σύντομα θα διευκρινιστεί αυτό το θέμα από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενημερωθούν έγκυρα οι ενδιαφερόμενοι .
6) Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν επίσης να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ψηφίσουν στις Δημοτικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές (όχι στις Περιφερειακές) . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται (και αυτοί έως την 28/2/2014) , στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Έδεσσας (Γραφείο 10) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους προκειμένου να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους .
7) Τέλος όσον αφορά τους ομογενείς αλλοδαπούς καθώς και τους πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να τονίσουμε ότι αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για το αν θα έχουν το δικαίωμα της ψήφου κατά τις Δημοτικές Εκλογές διότι το προηγούμενο νομικό καθεστώς (άρθρα 14-21 του Ν.3838/2010) έχουν κριθεί αντισυνταγματικά σύμφωνα με την αριθ. 460/2013 απόφαση του Σ.Τ.Ε.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται για διευκρινίσεις στο τηλέφωνο 2381350742 του Δήμου Έδεσσας (αρμόδιος υπάλληλος Κωφίδης Κυριάκος) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ www.ypes.gr.




Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *