Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νέα δεδομένα στην αδειοδότηση επιχειρήσεων

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων θα παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ θα μετέχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης είναι "ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις".

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά κάθε τύπο άδειας, όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες , αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλες).


Οι αλλαγές που έρχονται


Με το νέο πλαίσιο εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα "δήλωσης συμμόρφωσης" των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Έτσι, η εταιρεία δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να υποβάλει αίτηση και να περιμένει πότε το Δημόσιο θα την ελέγξει για να εκδώσει την αντίστοιχη άδεια.

Οι έλεγχοι δε θα διενεργούνται εκ των προτέρων αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης και θα γίνονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές των επιχειρήσεων και το σύνολο της διαδικασίας, αντί να ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί και ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας.

Το σύστημα θα έχει την μορφή ιστοσελίδας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε για την εύρεση πληροφορίας είτε για να διεκπεραιώσουν μέρη της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η αρχειοθέτηση των στοιχείων κάθε επένδυσης θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει εξ αποστάσεως πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.





ΠΗΓΗ: news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *