Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Συγκίνηση, πρώτος Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο!

Συγκίνηση, πρώτος Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο!Το κλειδί της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι εκεί όπου ανήκει από χθες το βράδυ – στα χέρια της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Το κλειδί παρέδωσε εκπρόσωπος του Eastern University, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, κατά την αποψινή Ακολουθία του Επιταφίου, που τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην εντός των τειχών της πόλης της Αμμοχώστου εκκλησία.

Η θεία λειτουργία και η περιφορά του επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια και την παρακολούθησαν περίπου τέσσερις χιλιάδες πιστοί, με δέος και κατάνυξη, εκφράζοντας θέληση και αποφασιστικότητα για επανένωση του λαού και λύση του Κυπριακού.


Πιστοί από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου άκουσαν ευλαβικά τη θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασιλείου, ενώ χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου έψαλε τα εγκώμια του Επιταφίου Ζωή εν Τάφω και Αι Γενεαί Πάσαι κατά την περιφορά του Επιταφίου στον περίγυρο της κατεχόμενης εκκλησίας.

Με τάξη και χωρίς να δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα, οι πιστοί έψαλαν μαζί με τη χορωδία και προσκύνησαν τον Επιτάφιο.


Τη λειτουργία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Τη λειτουργία παρακολούθησαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάιμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ και άλλοι πρέσβεις.

Σε δηλώσεις του εντός της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος είπε ότι η σημερινή λειτουργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Είπε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε απόψε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο», αναφερόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.


Τόνισε ότι η λειτουργία του Επιταφίου συμβάλλει στην εδραίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η θρησκεία είναι δύναμη για ειρήνη και συμφιλίωση, τόνισε ο Μητροπολίτης, κάνοντας έκκληση για δέσμευση στις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη λειτουργία, τους πιστούς, τους ξένους διπλωμάτες, τον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή, τον Τ/κ «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τέλος έδωσε στον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή αναμνηστικό δώρο.


Ο εκπρόσωπος του Τ/κ Μουφτή είπε ότι «σε αυτό το νησί μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα», προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να κάνουν πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη λύση και οι ηγέτες από τις δύο πλευρές έχουν καλή καρδιά και συμβάλουν θετικά στην κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.


«Πιστεύω ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Κυπριακό και τις συνομιλίες είναι σωστή,» είπε, ενώ ευχήθηκε ο Θεός να αποδεχτεί «τη δραστηριότητα που κάνετε σήμερα», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Αναφέρθηκε στον εδώ και τρία χρόνια διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι εάν συνεχιστεί, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.


«Σήμερα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε και κατέληξε «εάν ο κάθε ένας από εμάς κάνει το αναγκαίο καθήκον του, θα αποκτήσουμε ειρήνη και θα φτάσουμε σε λύση.»

Ακολούθως έδωσε στον Επίσκοπο Αμμοχώστου αναμνηστικό δώρο.


Ο Καθηγητής του Eastern University, στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, λαμβάνοντας το λόγο, παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αμμοχώστου το κλειδί της κατεχόμενης εκκλησίας. «Αυτό δεν είναι δώρο, αυτό είναι ένα πράγμα που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του» είπε, επιστρέφοντας το κλειδί στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η πράξη αυτή προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους παρευρισκομένους.


Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση και θερμές ευχαριστίες σε όλους, ιδιαίτερα στον κόσμο που κατάκλυσε την εκκλησία, καθώς και σε όλους όσοι ακούραστα εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής λειτουργίας.


«Ελπίζω του χρόνου να πραγματοποιηθεί επιστροφή και να ζήσουμε ειρηνικά. Ο λαός θέλει λύση, επανένωση και ειρήνη,» ήταν το μήνυμα του κ. Γαλανού. Η Αμμόχωστος, τόνισε, «είναι το κλειδί. Έχουμε ελπίδα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε», κατέληξε στη σύντομη παρέμβασή του.

Η ακολουθία ολοκληρώθηκε ομαλά και άρχισε ήδη η επιστροφή των πιστών στις ελεύθερες περιοχές.




πηγή: newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *