Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η μέρα που "έφυγε" ένας μεγάλος...

Σαν σήμερα στις 31/5/1981 ο Γκιούλα Λόραντ "έφυγε" προδομένος από την καρδιά του. Η καυτή Τούμπα ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τον Ολυμπιακό...
Το παιχνίδι ξεκίνησε και λίγο αργότερα διακόπηκε αφού ο Ούγγρος τεχνικός έπεσε μπροστά στον πάγκο του. Αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες που του έδωσαν οι γιατροί διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά η καρδιά του δεν άντεξε.


Ο Ουγγρογερμανός τεχνικός ήταν νεκρός και οι παίκτες του, χωρίς να γνωρίζουν το τραγικό φινάλε, κλήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο να νικήσουν τον Ολυμπιακό. Όπως και τελικώς έκαναν με γκολ του Βασιλάκου. Ο Λόραντ, όμως, δεν θα επέστρεφε ποτέ να τους δώσει τις εντολές του και τα τελευταία συγχαρητήρια…

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923 και υπήρξε μέλος της καταπληκτικής εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του '50. Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954, βρέθηκε στη Γερμανία. Εκεί πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, περνώντας από τους πάγκους ομάδων όπως η Αϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και η Σάλκε.

Η έλευσή του στον ΠΑΟΚ

Ο λόγος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη χώρα μας ήταν ο... ήλιος! Μια δερματική ασθένεια, η συμβουλή του γιατρού να πάει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα και η πρόταση του ΠΑΟΚ, έπλεξαν το ιδανικό σενάριο για να πειστεί ο Λόραντ.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ο "Δικέφαλος" επί ημερών του τερμάτισε πρώτος την σεζόν 75'-76' πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του '76 δεν άρεσε στον κόσμο, αλλά ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις του.

Σε οργάνωση, αλλά και σε χρήμα, καθώς ζητούσε την ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους παίκτες. Επέστρεψε, όμως, στην ομάδα το 1980. Στην Ευρώπη πολλοί θα θυμούνται τη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 στην Τούμπα και τη συντριβή με 6-1 στο δεύτερο αγώνα του Καμπ Νου.

Στην τελευταία του χρονιά, τα πάντα σταμάτησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του τα έδωσαν όλα στη συνέχεια για να τιμήσουν τη μνήμη του, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από την τέταρτη θέση, ούτε και τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου. 
 
ΠΗΓΗ: olapaok

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *