Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως “νόσος των καπνιστών”, είναι μία χρόνια νόσος που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα, ενεργητικό αλλά και παθητικό, και εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των πνευμόνων σε ερεθιστικές εισπνεόμενες ουσίες.

Επιπλέον, μπορεί να αποδοθεί σε περιβαλλοντικούς (ατμοσφαιρικοί ρύποι, εισπνοή επιβλαβών ουσιών στην εργασία) και γενετικούς (κληρονομικούς) παράγοντες.

Είναι μία συχνή νόσος, που ευθύνεται για το 5% όλων των θανάτων παγκοσμίως, αποτελώντας την τέταρτη αιτία θανάτου, ενώ μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Με βάση έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ, οι περισσότεροι των οποίων δεν το γνωρίζουν.

Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν: βήχα με αυξημένη παραγωγή πτυέλων (φλεγμάτων), δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και εύκολη κόπωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή) και αίσθηση “σφιξίματος” στο στήθος.

Εξάντληση και απώλεια βάρους μπορεί να εμφανιστούν σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ενώ συχνές είναι και οι ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος) που τη συνοδεύουν. Καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, οι ασθενείς για μεγάλο διάστημα τα θεωρούν, λανθασμένα, ως φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος ή της παρόδου της ηλικίας.

Ο βήχας και η αποβολή πτυέλων μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά, οπότε συχνά ο βήχας χαρακτηρίζεται ως “τσιγαρόβηχας”, όμως η εμφάνιση του μπορεί να ποικίλει από μέρα σε μέρα και να εμφανίζεται με υφέσεις και εξάρσεις.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ περιγράφουν τη δύσπνοια ως δυσκολία στην αναπνοή, η οποία αρχικά εμφανίζεται κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα, π.χ. το ανέβασμα μιας σκάλας ή το γρήγορο περπάτημα, και την αποδίδουν σε έλλειψη άσκησης, ενώ συνήθως δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια μέχρις ότου η δύσπνοια επιδεινωθεί, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους και περιορίζοντας ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο.

Επιπλέον, οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να παρουσιάζουν συχνά κρυολογήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού, στη διάρκεια των οποίων τα προαναφερθέντα συμπτώματα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο.

Στις μέρες μας, η ΧΑΠ μπορεί να αντιμετωπιστεί, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στις καινοτόμες θεραπείες. Η διάγνωση τίθεται με τη σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μία εξέταση κατά την οποία ο εξεταζόμενος ασθενής φυσά σε μία συσκευή (σπιρόμετρο), η οποία υπολογίζει τη ροή και τον όγκο του εκπνεόμενου αέρα.

Άτομα με ιστορικό καπνίσματος ή επαγγελματικής έκθεσης σε σκόνες ή χημικά που εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα: (βήχας, πτύελα, δύσπνοια, συριγμό, συχνές λοιμώξεις) θα πρέπει να απευθυνθούν σε πνευμονολόγο, προκειμένου να εξεταστούν με σπιρομέτρηση.
 
 
ΠΗΓΗ: real.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *