Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αγροτικά δάνεια: Όσοι δεν έχουν παλαιά χρέη μπαίνουν στη ρύθμιση για το πάγωμα των δανείων

Η εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την 31/12/2013 είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της πρόσφατης απόφασης Σταϊκούρα με την οποία «παγώνουν» έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση αφορά πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, οινοποιεία και επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.Μεταξύ άλλων, η απόφαση αφορά πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, οινοποιεία και επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.

Η απόφαση αφορά, μεταξύ άλλων, περίπου 4.850 παραγωγούς και αγροτικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι, οινοποιεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις του µεταποιητικού τοµέα, ακόµα και Ενώσεις αφορά.

Στην απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθορίζονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση ή επαγγελματίας προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη δε γίνεται αυτοδικαίως αλλά είναι απαραίτητο να γίνει η σχετική αίτηση στις τράπεζες μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014.


Αναλυτικά, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση οι δανειολήπτες (επιχειρήσεις και παραγωγοί) θα πρέπει:

1.να έχουν, προηγουμένως, εξοφλήσει όλες τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πριν την έναρξη της περιόδου αναστολής, καθώς και την τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας,

2. να βρίσκονται σε λειτουργία (προσκόμιση του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε3 και της τελευταίας υποβληθείσας περιοδικής δήλωσης Φ.Π. Α. ή του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε3),

3. να μην έχουν υπαχθεί, αλλά ούτε και να έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα του Ν. 3588/2007, όπως ισχύει (προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού από το οικείο Πρωτοδικείο) και

4. η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου (με την έννοια ότι η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών μετά την αναστολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία των αντίστοιχων ταμειακών ροών σε περίπτωση εκκαθάρισης).

Επίσης, απαραίτητος όρος είναι η αναστολή να πραγματοποιείται επί ίσοις όροις τόσο για το εγγυημένο, όσο και για το μη εγγυημένο τμήμα των αναστελλόμενων δόσεων και κατ' αναλογία με τα εφαρμοζόμενα για τα μη εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια. Σε κάθε περίπτωση και ιδίως ελλείψει μη εγγυημένου τμήματος, η υπαγωγή στις εν λόγω διατάξεις πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης εκ μέρους του οικείου πιστωτικού ιδρύματος, κατ' ελάχιστον των οικονομικών καταστάσεων και των καταστάσεων ταμειακών ροών της αιτούσας επιχείρησης, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη, στην τραπεζική του πρακτική μέθοδο, αναφορικά με μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια εποπτική αρχή δυνάμει του εκάστοτε ισχύοντος νομικού πλαισίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αιτήσεις και η διαδικασία

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31.07.2014. Τα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων ορίζεται η 30.11.2014.

Ζ. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την 31.12.2014 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους − Δ.25−Τμήμα Δ, σε κεντρικό επίπεδο και σε ηλεκτρονική μορφή, κατάσταση με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση ένταξης των οφειλών τους στις διατάξεις της παρούσας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Κωδικός Τράπεζας

2. Υποκατάστημα Τράπεζας

3. Αριθμός δανειακού λογαριασμού

4. Επώνυμο δανειολήπτη/Επωνυμία επιχείρησης

5. Όνομα δανειολήπτη

6. Α.Φ.Μ. δανειολήπτη

7. Δ.Ο.Υ. Κωδικός

8. Δ.Ο.Υ. Όνομα

9. Αρχική Υπουργική Απόφαση

10. Ημερομηνία αρχικής Υπουργικής Απόφασης

11. Τροποποιητική Υπουργική Απόφαση

12. Ημερομηνία τροποποιητικής Υπουργικής Απόφασης

13. Αριθμός αρχικής σύμβασης

14. Ημερομηνία αρχικής σύμβασης

15. Αριθμός τελευταίας τροποποιητικής σύμβασης

16. Ημερομηνία τελευταίας τροποποιητικής σύμβασης

17. Είδος δανείου (χρεολυτικό, τοκοχρεολυτικό)

18. Αρχικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών

19. Αρχικό ποσό εγκριθέντος δανείου

20. Ημερομηνία εκταμίευσης/ρύθμισης

21. Υπόλοιπο δανείου πριν την έναρξη της περιόδου αναστολής

22. Ποσό χρεολυσίου/χρεολυσίων που αναστέλλεται/αναστέλλονται

23. Διάρκεια του δανείου

24. Ημερομηνία λήξης δανείου

25. Αιτιολόγηση υπαγωγής (σύμφωνα με την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο Ε της παρούσας).



Σε περίπτωση καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, οι δανειολήπτες υποχρεούνται, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση σε αυτούς του γεγονότος της καταγγελίας, να γνωστοποιήσουν εγγράφως στο Ελληνικό Δημόσιο τυχόν ενστάσεις που μπορούν να προβάλλουν κατά της δανείστριας τράπεζας, προσκομίζοντας απαραιτήτως τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.




ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *