Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η συνέχεια επί των παραδόξων! Γράφει η Νιόβη Ολυμπίου

Η Νιόβη Ολυμπίου γράφει για τα παράδοξα της Αλμωπίας, μέσα από το ialmopia.gr

Η συνέχεια επί των παραδόξων...

Άκρως σημαντικό παράδοξο και με μεγάλα φωτεινά γράμματα μάλιστα, για να αποδείξουμε τα ταυτόσημα της κακογουστιάς μας, είναι ότι δεν αντιδρούμε στα κακώς κείμενα μα σ' αυτούς που τα καταδεικνύουν!

Λουτρά Πόζαρ το σημείο εκτροπής ή εντροπίας, πάρτε το όπως θέλετε, των παραδόξων παράδοξο!
Ποιες ήταν οι χρονιές με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
Απ' το 1992 έως το 2010.

Σ' αυτό το σημείο οφείλουμε να αποκλείσουμε την σημαντικότατη αιτία της οικονομικής κρίσης που λαμβάνει χώρα απ' το 2008 έως σήμερα διότι παρόμοιες συνέπειες υφίσταται όλη η Ελλάδα. Παρ' όλα ταύτα όμως, υπάρχουν περιοχές οι οποίες αυξάνουν την τουριστική τους επισκεψιμότητα. 

-Τι κάνουν αυτοί που δεν κάνουμε εμείς;
-Εκμεταλλεύονται όλους τους τουριστικούς τους πόρους κι αν δεν έχουν, εφευρίσκουν, τους κατασκευάζουν!

Γυρνάμε πίσω λοιπόν να δούμε (επιγραμματικά) τι έγινε απ' το 1990 έως το 2010 και είχαμε αυτήν την τεράστια εκτίναξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή των Λουτρών.
(Με τη διαφορά ότι θα σας εξιστορήσω τα πραγματικά γεγονότα και όχι αυτά που κοπιάρουν αγόγγυστα κάποιοι δήθεν, κάποιοι άσχετοι που έχουν το θράσος να βγαίνουν και στην τηλεόραση λέγοντας πως όλα τα ζεστά νερά είναι ιαματικά!!!)

Το 1990 επισκέπτεται τα Λουτρά ο Κων/νος Ατακτίδης. Έχετε ακουστά το όνομα; Είμαι σίγουρη πως όχι και δεν μου φαίνεται διόλου παράξενο...
Σπηλαιοεξερευνητής, ιδρυτικό μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Καβάλας και συγγραφέας πριν το τέλος της ζωής του. 
Είναι ο άνθρωπος που σε συνεργασία με τον Ευριπίδη Μπαλτάκη έκαναν τις πρώτες σπηλαιολογικές εξερευνήσεις στα σπήλαια των λουτρών, είναι αυτός χάριν στου οποίου τις προσπάθειες συγκατελέγησαν τα εν λόγω σπήλαια στον πολυάριθμο σπηλαιολογικό κατάλογο της Ελλάδας.
Με πρωτοβουλία του Ατακτίδη και του Μπαλτάκη, σε συνεργασία με την τότε Κοινότητα Λουτρακίου, οργανώθηκε η πρώτη Πανελλήνια Σπηλαιολογική έρευνα στα Λουτρά, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των αναλόγων επιστημών. Με την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας της οποίας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, βρέθηκαν, ερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 16 ανεξάρτητα μεταξύ τους σπήλαια, σπηλαιομορφές και βραχοκαταφύγια. Βάσει όλων αυτών, οι αρμόδιοι φορείς συναποφάσισαν ότι έπρεπε να ξεκινήσει ανασκαφική έρευνα. Το 1991, το ΑΠΘ, η Εφορεία Σπηλαιολογίας, Παλαιοανθρωπολογίας του Υπ. Πολιτισμού και η Κοινότητα Λουτρακίου ξεκίνησαν προκαταρκτική ανασκαφική έρευνα.
Ταυτόχρονα, ο Ατακτίδης ήταν αυτός που έστελνε αδιάκοπα δελτία τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, τηλεοπτικά και έντυπα, εξασφαλίζοντας τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων και δίνοντας στα Λουτρά Πόζαρ μια νέα, αναζωογονητική χροιά, πέρα από την ύπαρξη των ιαματικών νερών που ο κόσμος γνώριζε ήδη.

Έτσι, άρχισε ν' ακούγεται ο τόπος μας στο Πανελλήνιο και στο εξωτερικό. Δημιούργησε σημαντικότατες επαφές ανάμεσα στο χώρο των Λουτρών και της επιστημονικής κοινότητας που κρατούν έως σήμερα, δυστυχώς πλέον εκτός του αντικειμένου που τους δένει και άσχετα αν κάποιοι ματαιοπονούν προσπαθώντας να τους λύσουν.
Παρένθεση: γνωρίζει άραγε κανείς σας ποιος και πού έκανε την αίτηση για να χαρακτηρισθούν τα Λουτρά Σπηλαιολογικό πάρκο;
(και ουχί "σπηλαιοπάρκο" όπως συνηθίζουν να λένε οι άσχετοι που λέγαμε παραπάνω)
Ξέρετε ποια η σημαντικότητα αυτού του γεγονότος;
.................................
Από το 1992 ο κόσμος αρχίζει να καταφθάνει από παντού. Στο Λουτράκι η ανοικοδόμηση οργιάζει. Η τοπική οικονομία ακμάζει.
Έως ότου, εντελώς αθόρυβα, χωρίς να καταλάβετε τίποτα εσείς τα εξυπνοπούλια, αρχίζει η κατιούσα.
Μήπως γνωρίζετε ότι είχε κατατεθεί πρόταση να γίνουν τα Λουτρά έδρα της Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης; ΄Ασχημα θα ήταν να βρισκόταν εδώ το Μουσείο Νερού και όλες οι δραστηριότητες του ΚΠΕ;

Εθελοτυφλείτε κι ενθουσιάζεστε με τις δίμηνες συμβάσεις επειδή κοντά στ' ανήψια και στα ψηφαλάκια απασχολούνται και άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη. Αγνοείτε όμως ότι οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, μόνιμες και χωρίς Μπαρμπάδες απ' την Κορώνη... Όποιοι θέλουν να είναι καθαρίστριες πρόβλημά τους, προσωπικά, πατάω delete σ' αυτήν την επιλογή.
Τελικά, το μόνο που ενδιέφερε ουσιαστικά κάποιους ήταν να στήνουν ιστοσελίδες κάνοντας κόπι πέιστ από διάφορα μπλογκ - δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερωθούν για το αντικείμενο της διαχείρισής τους, να φτιάχνουν βιντεάκια, να βγάζουν φωτογραφίες, να στήνουν φόρουμ που κρατούν ανενεργά.... Τόσα χρήματα πεταμένα... γιατί άραγε; Μήπως επειδή, για να φας το μέλι, χρειάζεσαι κουτάλι κι αν δεν έχεις, βουτάς το δάχτυλο!

Σταδιακά κι ευνοώντας καθαρά τον προσωπικό μας ευδαιμονισμό, έκλεισαν όλα. Όλες οι δραστηριότητες που κάποτε γίνονταν, σταμάτησαν.
Ο κόσμος έφυγε... έμειναν τα γεροντάκια που με την πενιχρή τους σύνταξη αδυνατούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Κι αυτοί που έρχονται, δεν μένουν, δεν ξανάρχονται. Έδιωξαν τον κόσμο απ' τον χώρο των Λουτρών και τον έστειλαν στα παρακείμενα χωριά. Εκεί όμως έχει μόνο καταλύματα. Ο κόσμος για τα Λουτρά έρχεται, ωραία δωμάτια βρίσκει παντού.
Κοίταξαν το δάχτυλο κι όχι το δρόμο που τους έδειχνε...

Μόνο τα ίδια τα Λουτρά μπορούν να ξαναφέρουν τον κόσμο πίσω και αφού γεμίσουν, τότε θα αναζωογονηθούν τα άδεια δωμάτια του Λουτρακίου και της Όρμας.

Η ομερτά όμως, πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο στα Λουτρά, όχι μόνο στην Αριδαία....


Σκληρή λέξη θα μου πείτε... άκρως περιγραφική όμως.... προσέχετε λοιπόν, επειδή κι οι τοίχοι έχουν αυτιά!

3 comments:

  1. μενω εκπληκτη με τη γραφη σου κ Ολυμπιου. Απο που ομως γνωριζεις τοσα πολλα για μια περιοχη που δεν καταγεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ...ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ....ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ...Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000-ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ- ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ Η "ΤΡΕΛΛΗ" ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΜΑ...Ο Κ. ΑΤΑΚΤΙΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ.ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΛΟΓΩ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ 'ΓΙΝΑΝ ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΩΝ 3 ΚΑΙ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΒΑΛΑΝΤΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ!!).ΑΤΟΜΑ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ" ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ...ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΥΤΟ;;ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΟΥ...ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ (ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ).ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ;;ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ...ΕΣΕΙΣ ΑΝΗΚΕΤΕ Σ' ΑΥΤΟΥΣ;;ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ,ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΟΜΩΣ;;ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ Μ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *