Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Καλλιεργώντας μπάμιες στο σπίτι - Άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα

Καλλιεργώντας μπάμιες στο σπίτι - γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr

Η μπάμια είναι φυτό της οικογένειας Malvaceae (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το βαμβάκι αλλά και είδη του γένους Hibiscus), και χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική αλλά και στην ανθοδετική (τα αποξηραμένα άνθη της χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις). Θεωρείται ότι κατάγεται από την νότια Ασία, την Αιθιοπία και την δυτική Αφρική. 

Η μπάμια μπορεί να καλλιεργηθεί και στον κήπο του σπιτιού, προσφέροντας γευστικά και υγιεινά πιάτα αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων στην οικογένεια. 


Μορφολογία του φυτού. Μεγαλώνει μέχρι δύο μέτρα ύψος. Τα φύλλα έχουν μήκος μέχρι 20 εκατοστά και σχήμα παλάμης με 5-7 λοβούς. Τα λουλούδια της μπάμιας είναι κίτρινα, με μία κόκκινη κουκίδα στην βάση τους και μεγάλου, σχετικά, μεγέθους. Ο καρπός της μπάμιας είναι μακρύς και με μήκος μέχρι 15 εκατοστά το πολύ, ενώ τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. 


Πολλαπλασιασμός του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπορά από τα μέσα Μαρτίου έως μέσα Απριλίου. Μπορεί όμως να έχουμε και επαναληπτικές σπορές όλη την διάρκεια της άνοιξης, μέχρι και μέσα καλοκαιριού. Ο σπόρος καλό είναι πριν από την φύτευση, να εμβαπτίζεται σε νερό για 24 ώρες και εν συνεχεία να σπέρνεται στο έδαφος. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 2 μήνες αργότερα. 

Ποικιλίες μπάμιας. Οι ντόπιες ποικιλίες είναι οι Μπογιατίου, Πυλαίας, Λασιθίου, Κιλκίς, Βελούδο και Λιβαδειάς. Καλλιεργούνται ωστόσο και ορισμένες ξενικές ποικιλίες όπως είναι η perkins spineless, white velvet, perkins mammoth, dwarf green long pod, pusa sawani, οι οποίες και προτιμώνται διότι έχουν καρπούς μεγαλύτερου μεγέθους και μεγαλύτερες αποδόσεις. 

Έδαφος και κλίμα. Η μπάμια προτιμά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη , κυρίως αμμοπηλώδη και πλούσια σε οργανική ύλη με ΡΗ απο 5,8-6,8. Είναι φυτό που προτιμά την άμεση έκθεση σε ηλιακό φως γιαυτό η φύτευση θα πρέπει να γίνεται σε τοποθεσίες ώστε το φυτό να λαμβάνει το μέγιστο της ηλιοφάνειας. Όσον αφορά την θερμοκρασία, είναι φυτό θερμής εποχής και για να βλαστήσει, θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή η θερμοκρασία του εδάφους. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές σε βάθος 4 εκατοστών και αποστάσεις επί της γραμμής και μεταξύ των γραμμών 20Χ45 εκατοστά αντίστοιχα. 


Καλλιεργητικές φροντίδες. 

Λίπανση. Πριν την σπορά, καλό είναι να προστεθεί κοπριά ή συνθετικό λίπασμα 10-10-10. Ενδεχομένως να χρειαστεί προσθήκη λιπάσματος ξανά όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος περίπου 15 εκατοστών. Δεν πρέπει να λιπαίνουμε υπερβολικά με αζωτούχο λίπανση διότι αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολική βλαστητική ανάπτυξη εις βάρος της καρποφορίας και των αποδόσεων. 

Άρδευση. Η μπάμια μπορεί να αντέξει σε ξηροθερμικές συνθήκες, ωστόσο τα ποτίσματα κρίνονται αναγκαία κατά την περίοδο ξηρών περιόδων. Η υγρασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την διάρκεια της άνθησης και της ανάπτυξης του καρπού. Κατά την διάρκεια ξηρών περιόδων, ένα καλό πότισμα κάθε 10 ημέρες είναι αρκετό. 

Ζιζανιοκτονία. Όπου η μηχανική ζιζανιοκτονία είναι δυνατή, καλό είναι να εφαρμόζεται. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η χημική ζιζανιοκτονία. 

Συγκομιδή. Η μπάμια είναι έτοιμη για συγκομιδή όταν ο καρπός έχει φτάσει σε μήκος από 7-15 εκατοστά. Σε αυτό το στάδιο, ο καρπός είναι τρυφερός ενώ δεν θα πρέπει να τον αφήνουμε να υπερωριμάζει διότι γίνεται σκληρός και ινώδης. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σαν φυτό και για αυτό το λόγο, θα πρέπει να συγκομίζεται μέσα σε λίγες μέρες. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται με γάντια. 

Σε γενικές γραμμές, το φυτό χρειάζεται μέχρι 70 ημέρες για να συγκομιστεί από την ημερομηνία φύτευσης. 





Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ                                                                                  ialmopia.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *