Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Λειτουργικά φρούτα: Σε τι οφελούν την υγεία μας

Λειτουργικά τρόφιμα θεωρούμε τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν συστατικά που δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν υποστεί επεξεργασία ή μπορεί να
περιέχουν θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε τροποποίηση.

Για παράδειγμα η προσθήκη φυτοστερόλων σε συσκευασίες μαργαρίνης και δημητριακών προγεύματος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό επιτυγχάνεται για το λόγο ότι η χημική δομή των φυτοστερόλων μοιάζει με της χοληστερόλης και ως αποτέλεσμα μιμούνται τη δράση της. Φυτοστερόλες ωστόσο, υπάρχουν φυσικά και στα φρούτα. Γι’αυτόν τον λόγο, τα φρούτα μπορούν να ονομαστούν και λειτουργικά φρούτα.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά έχει αδιαμφισβήτητα αποδεικτεί ως κύριος παράγοντας στην ανθρώπινη υγεία. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοχημικά προστατεύουν τον άνθρωπο από τη δημιουργία και εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως για παράδειγμα καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Παρ’ όλα αυτά, νέες έρευνες ισχυρίζονται ότι ο εμπλουτισμός των φρούτων με πρωτεΐνη, πράσινο καφέ ή ακόμα και φυτικές ίνες θα ενισχύσουν την ήδη ευεργετική δράση τους προς την ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές εισηγούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουν αρκετή ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες, φυτικές ίνες για πιο ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και πρωτεΐνη για καλύτερη επίδοση σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Επιπλέον, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η μερική αντικατάσταση της σακχαρόζης στον χυμό με φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες εμπλουτίζει με πρεβιοτικά και δεν επηρεάζει αρνητικά τα φυσικά χαρακτηριστικά του χυμού, όπως για παράδειγμα το χρώμα και τη γεύση. Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη τόνισε ότι η επίδραση των πρεβιοτικών στον οργανισμό δεν είναι πάντα εμφανής, υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που υποστηρίζει την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών για διασφάλιση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) εισηγείται ότι η αντικατάσταση της γλυκόζης ή σακχαρόζης με φρουκτόζη έχει δείξει λιγότερη αύξηση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα φυσικά φρούτα και λαχανικά έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά για αυτό ακόμη κι αν δεν υποστούν εμπλουτισμό, συνεχίζουν να εμπίπτουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων.

Συμπερασματικά, είναι σίγουρο ότι στην αγορά θα δείτε φρούτα και χυμούς εμπλουτισμένα με συστατικά που δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία και θα ενισχύουν την υφιστάμενη δράση των φρούτων. Ξέροντας όμως ότι αυτά τα θέματα έρευνας είναι σχετικά καινούργια, περισσότερες επιστημονικές μελέτες χρειάζονται για ένα καλύτερο και πιο ισχυρό συμπέρασμα.

Πηγή: mednutrition.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *