Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ: Η «πολιτική» στον Χώρο Εργασίας

Διαβάστε σήμερα στη στήλη του ialmopia - "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ"



Η «πολιτική» στον Χώρο Εργασίας



Πηγή: bigthink.com

Μετάφραση: Μιχάλης Τσιλογλανίδης



Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσεις σε αυτόν τον κόσμο αποφεύγοντας ή αγνοώντας την πολιτική. Η πολιτική βρίσκεται παντού. Στα σπίτια μας, στα σχολεία στους χώρους εργασίας, οπουδήποτε στρέψει κάποιος/α το βλέμα του/της. Παρά την υπερπληθώρα αυτών που σκεφτονται αρνητικά για την πολιτική, η δυνατότητά τους να την αποφύγουν είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ετσι λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: με ποιά είδη πολιτικής θα ένοιωθες έτοιμος και πρόθυμος να ασχοληθείς;



Υπάρχει ένα συνεχές πάνω στο οποίο τοποθετούνται νοητά τα είδη της εργασιακής πολιτικής αρένας: στοιχειώδεις, μέτριες, έντονες και παθολογικές. Το αν μπορεί κάποιος/α να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε μία ή περισσότερες εργασιακές αρένες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο το προσωπικό πολιτικό του/της στύλ καθώς επίσης και απο το πόση «ελαστικότητα χαρακτήρα» θα είναι διατεθιμένος/η να επιδείξει με το άμεσο περιβάλλον του/της. Ανήκεις λοιπόν στους εργασιακά πουριτανούς οι οποίοι ικανοποιούνται απλά και μόνο όταν φέρνουν σε πέρας την δουλειά που τους έχει ανατεθεί; Απαιχθάνεσαι έστω και στο ελάχιστο το πως κάτι λέγεται, σε ποιόν, πότε και σε ποιόν τρόπο; Θεωρείς την ακεραιότητα του χαρακτήρα απαραίτητο συστατικό επιβίωσης;



Αν όχι, είσαι μάλλον ομαδικός παίχτης. Καταλαβαίνεις πολύ καλά οτι για να γίνουν κάποια πράγματα σε συγκεκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα είναι σημαντικό, πάντα στα όρια της λογικής, να κάνεις το καλύτερο με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας ή του συγκεκριμένου στόχου της. Δεν σε ενοχλεί η «ανταλλαγή εξυπηρετήσεων», η «ομαλοποίηση» των δυσκολιών μέσω των δημοσίων σχέσεων και η εμπλοκή σε σχετικά ουδέτερες μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.



Αν παρόλα αυτά νιώθεις οτι δεν σε καλύπτει κανένας απο τους παραπάνω τύπους, ίσως να ανήκεις στους εργαζόμενους της πιάτσας. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι πάντα σε εγρήγορση για το ποιά «πολιτική» τάση επικρατεί στην εργασιακή αρένα. Προσαρμόζονται για να μην έχουν προβλήματα, κάνουν χάρες για να μπορούν και να ζητάνε, βοηθάνε όσους πιστεύουν οτι μπορούν να τους επιστρέψουν αυτήν την βοήθεια, φυλάνε τα νώτα τους, ξέρουν να διαχειρίζονται διαφωνίες και προσποιούνται για να πείθουν. Όλες οι παραπάνω είναι κάποιες απο τις, συχνα, κρυφές δεξιότητές τους.



Τέλος, υπάρχουν και οι ευέλικτοι. Για αυτούς, όλα είναι στο «παιχνίδι». Δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και αδιαφορούν για τις συνεπεις των πράξεών τους στους γύρω τους. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους ανθρώπων κοντά στα κέντρα αποφάσεων επιφυλάσσει κινδύνους απο πιθανή εφαρμογή «ανισόρροπων» πολιτικών. Το θετικό είναι οτι τέτοια περιβάλλοντα είναι συνήθως αυτοκαταστροφικά. Το αρνητικό είναι οτι μέχρι την αυτοκαταστροφή μπορεί να προκληθούν σοβαρές και κάποιες φορές μη αναστρέψιμες βλάβες σε υγειή τμήματα του οργανισμού μέσα στον οποίο λειτουργούν.



Ποιός είναι λοιπόν ο τύπος σου; Αν είσαι ένας/μία περισσότερο πουριτανός/ή που δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον έντονης ή παθολογικής εργασιακής αρένας το πιθανότερο είναι να επιστρέφεις σπίτι εξαιρετικά αγχωμένος/η. Η ζωή σου είναι γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις λόγω της έλλειψης εξοικείωσης με τον τρόπο και τον μηχανισμό λειτουργίας του εργασιακού «τέρατος».



Αν απο την άλλη ανήκεις στους ευέλικτους που εργάζονται σε μία στοιχειώδη ή μέτρια εργασιακή αρένα, η χαρακτηριστική σου ικανότητά να ξεγελάς καθίσταται μάλλον ανεπαρκή στην εξαπάτηση εκείνων που προτιμούν την τίμια και ειλικρινή εργασία.



Θα ήταν χρήσιμο σε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ποιός τύπος ή ποιός συνδιασμός τύπων εργαζόμενου μας αντιπροσωπεύει προκειμένου να κρίνουμε αν αξίζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον ίδιο εργασιακό χώρο ή ακόμα και να επιδιώξουμε προαγωγή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αλλαγή στην εργασιακή μας συμπεριφορά και τύπου. Δεν είναι όλοι όσοι ανήκουν στους εργαζόμενους της πιάτσας κατ’ ανάγκη κακοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, πολλοί απο αυτούς/ες είναι εξαιρετικά παραγωγικοί. Παρόλα αυτά, εαν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία αλλά εργάζεστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο απαιτείται να έχετε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά για να επιβιώσετε εργασιακά, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξανασκεφτείτε την παραμονή σας εκεί.



Εάν, μετά απο όλα αυτά, η «εργασιακή προσαρμογή» σας βρίσκει αντίθετους εξ’ αρχής, προσπαθήστε τουλάχιστον να ανακαλύψετε τις παραμέτρους του δικού σας εργασιακού χώρου. Το να αρνείστε την ύπαρξή τους δεν σας βοηθάει. Κάθε εργασιακό περιβάλλον έχει τους δικούς του άγραφους κανόνες προκειμένου να συντηρείται η όποια ισορροπία μεταξύ των εργαζομένων-συναδέλφων. Προσπάθηστε λοιπόν να ανακαλύψετε και να προσαρμοστείτε – με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει - στην εργασιακή «πραγματικότητα». Θα αποδειχτεί μακράν πιο παραγωγικό απο το να κινείστε στα «τυφλά» και να είστε ευάλωτοι σε κάθε συντροφικό ή όχι μαχαίρωμα ή τρικλοποδιά.


ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *