Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Λουδία και την Τάφρο 66

Πρωτοβουλία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη και τη συμμετοχή τοπικών πολιτικών και παραγωγικών φορέων Ημαθίας και Πέλλας πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης. Στη σύσκεψη, με θέμα την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Λουδία και τη γενικότερη επίλυση του ζητήματος του καθαρισμού του Λουδία και της Τάφρου 66 που επηρεάζει άμεσα και, με δυσμενείς συνέπειες, γεωργικές εκτάσεις σε Ημαθία και Πέλλα συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες πλημμύρες του ποταμού Λουδία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και τη διοχέτευση των υδάτων και λυμάτων στις παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις σε Ημαθία και Πέλλα. Έπειτα, απαρίθμησε τα έργα πολιτικής προστασίας που υλοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας, με κορυφαίο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας συνολικού προϋπολογισμού 10.800.000,00 € το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα και την προστασία των παρακείμενων περιοχών.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι ο καθαρισμός του Λουδία και της Τάφρου 66 αποτελούν αλληλένδετα έργα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαία παρέμβαση ώστε να έχουν ανταποδοτικότητα και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την εξωστρέφεια της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Άλλωστε, το έργο καθαρισμού του Λουδία και της Τάφρου 66 είναι έργο πολιτικής προστασίας, με έντονη περιβαλλοντική διάσταση που έχει συνέπεια και στην αγροτική οικονομία της ευρύτερης περιοχής Πέλλας και Ημαθίας. «Τα καθαρά νερά ισοδυναμούν με ποιοτικά προϊόντα – διατροφικά ασφαλή» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Θεοδωρίδη δείχνοντας ότι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων εξαρτάται και από την ποιότητα των υδάτων κάτι που στον στρατηγικό σχεδιασμό της Π.Ε. Πέλλας για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Επίσης, η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Π.Ε. Πέλλας για την αξιοποίηση του ποταμού Λουδία με την ανάπτυξη υποδομών έχει θετικό αντίκτυπο και στην αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή για εναλλακτικό τουρισμό δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί από τις ανεπαρκείς αντιπλημμυρικές και αποστραγγιστικές υποδομές και απευθύνθηκε σε κάθε αρμόδιο της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης για την άμεση λήψη σωστικών μέτρων για τις πρόσφατες καταστροφές, παράλληλα με τις επιλογές μακροχρόνιου σχεδιασμού. Ο κ. Καλαϊτζίδης συμφώνησε ότι η εξυγίανση της Τάφρου 66 είναι αλληλένδετη με την εξυγίανση του Λουδία συμπληρώνοντας ότι προέχει η προστασία του αγροτικού κόσμου και η πρόληψη και παράλληλα να αρχίσει άμεσα μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Τα στελέχη του Υπουργείου με επικεφαλή τον κ. Κοτσώνη άκουσαν τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και ζήτησαν από τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες να εκπονηθούν (ή αν υπάρχουν ήδη να σταλούν στο Υπουργείο) μελέτες με μακροχρόνιο ορίζοντα για την
εξυγίανση του ποταμού Λουδία, της Τάφρου 66 και των παρακείμενων περιοχών.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των έντεκα (11) Τ.Ο.Ε.Β. Ημαθίας, Πέλλας, εξέφρασαν την ανάγκη υλοποίησης συνολικού σχεδιασμού και πραγματοποίησης παρεμβάσεων για την επίλυση του προβλήματος που, κάθε φορά επιτείνεται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις ιδιοκτησίες των αγροτών, έχοντας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Π.Κ.Μ. και αφορούν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, υπάρχει εγγεγραμμένο ποσό ύψους 300.000,00 € στον προϋπολογισμό του 2014 το οποίο προορίζεται για τον καθαρισμό της κοίτης του Λουδία από την αρχή – σημείο μηδέν. Ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση του ποσού για το 2015 στο ύψος που απαιτείται όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, ως Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Υπουργείου για τη συμμετοχή τους και υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και τις τεχνικές υπηρεσίες Ημαθίας και Πέλλας, θα προσπαθήσουν να εντάξουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια συνολική αναπτυξιακή παρέμβαση για το Λουδία και την Τάφρο 66. Τα στελέχη του Υπουργείου και τα στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας δεσμεύτηκαν για νέα συνεργασία την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προωθήσουν τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης των ζημιών και τη δρομολόγηση συγκεκριμένων μέτρων σχεδιασμού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ6) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αντώνης Κοτσώνης, ο Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου κ. Άνθιμος Σπυρίδης, το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μούκος, το στέλεχος του Υπουργείου κα. Μαρία Δουβίκα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Πέλλας κ. Κώστας Δεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Κρύα Βρύσης κ. Μιχάλης Παναγιωτίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Κώστας Ναλμπάντης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ημαθίας κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Κρύας Βρύσης κ. Θεόδωρος Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι από έντεκα (11) Τ.Ο.Ε.Β. και Γ.Ο.Ε.Β. των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας αντίστοιχα, εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Κρύας Βρύσης, υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, ο κ. Στέφανος Αργυράκης, Γεωλόγος – Τεχνικός Περιβάλλοντος και ο κ. Ιάκωβος Τσελίδης, Πολιτικός Μηχανικός.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *