Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η Π.Ε. Πέλλας δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ευρεία σύσκεψη με σκοπό τη διαμόρφωση μίας κοινωνικής σύμπραξης, σε τοπικό επίπεδο, με Επικεφαλής Οργάνωση - Εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και μέλη την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, τους Δήμους και κοινωνικούς φορείς και συλλόγους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. 


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το θέμα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Π.Κ.Μ. κ. Χάρης Αηδονόπουλος. Παραβρέθηκαν ακόμη, ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Χατζής και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αλμωπίας κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης και η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κα. Μαρούλα Βλάχου-Κατσάρα, ο Διευθυντής του Δήμου Σκύδρας κ. Ευστάθιος Καστερίδης, η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Άννα Τομπουλίδου, η Διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πέλλας κα. Ελένη Καραντώνη, ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λάζαρος Σιάντσης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και Δήμων, καθώς και οι εκπρόσωποι περισσότερων από είκοσι τοπικών κοινωνικών φορέων και συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε συνοπτικά το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί μέσω του τοπικού δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως τόνισε «το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ο “προάγγελος” της δράσης, ενώ η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση». 


Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί μεγάλο αριθμό ανθρωποκεντρικών δράσεων ενώ η δημιουργία της κοινωνικής σύμπραξης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή 2014-2020» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος φτάνει μέχρι το 2020. 


Ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Π.Ε. Πέλλας θεωρεί ότι η βαθιά και πολλαπλή κρίση στο διεθνές και εθνικό περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους για την Περιφερειακή Ενότητα και τις Τοπικές της Κοινωνίες και επιβάλλεται η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών - δράσεων διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων εξόδου απ’ αυτήν. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αυτό έχει η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ατόμων που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση».





Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Αηδονόπουλος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα μετά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και τον ιδιαίτερο, ολοκληρωμένο χαρακτήρα παροχής υποστήριξης που έχει το πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η αναστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας πρέπει να ξεκινήσει από την Π.Κ.Μ. και να δείξουμε το έργο που επιτελείται. Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αφορά όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη και ένταξη σε δράσεις που δημιουργούν μία καλύτερη προοπτική». 


Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου αναφέρθηκε στην εμπειρία του Δήμου από την υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Έδεσσας. Όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά οργανωτικά θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, αλλά με τον τρόπο αυτό η βοήθεια και η προσφορά προς τους συνανθρώπους μας είναι ουσιαστική. 


Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ζωγράφου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος, τονίζοντας ότι η θέσπιση κριτηρίων καλύτερης οργάνωσης και πιστοποίησης των συμμετεχόντων φορέων εξασφαλίζει ότι η διαθέσιμη χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος


Η κα. Καραντώνη αναφέρθηκε στους ειδικότερους όρους που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι φορείς ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ, τα στελέχη της εταιρίας συμβούλων «Ευρωσύμβουλοι» ενημέρωσαν τους παραβρισκόμενους για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος με στόχο να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα αναγκαία κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων στην κοινωνική σύμπραξη. 





Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γρήγορη κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την ενημέρωση των τοπικών φορέων. Ακόμη, συνεχάρησαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την άρτια οργάνωση της σύσκεψης και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να βοηθήσουν στην υλοποίησή του τηρουμένων των δυνατοτήτων τους και με γνώμονα την παροχή βοήθειας προς ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.


Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση, όπου θα υπάρξει εξειδίκευση των όρων και των δράσεων της πρότασης που θα υποβληθεί στα πλαίσια του προγράμματος στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές από την κοινωνική σύμπραξη της Πέλλας.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *