Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Επιτυχής παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη για το Κτηματολόγιο: Με λιγότερο κόστος για τους πολίτες η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όσους κατοχυρώνουν δικαιώματα ιδιοκτησίας με τη διαδικασία της έκτακτης χρησικτησίας

Σε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 στην Αριδαία και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στην Έδεσσα, ο Πρόεδρος της ΕΚΧΑ Α.Ε. (Κτηματολόγιο) κ. Ηλίας Λιακόπουλος και κλιμάκιο παραγόντων της εταιρίας παρείχαν διευκρινίσεις στους πολίτες που παραβρέθηκαν σε αυτές σχετικά με τη διαδικασία της κτηματογράφησης που υλοποιείται ήδη στους Καλλικρατικούς Δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας.


Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη με τον Πρόεδρο της ΕΚΧΑ Α.Ε. στις 3 Φεβρουαρίου 2015 στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Τότε, η κ. Τζάκρη έθεσε τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη διαδικασία της κτηματογράφησης και συγκεκριμένα:


- Τη μη επαρκή πληροφόρηση των πολιτών για την κτηματογράφηση.

- Την ανυπαρξία τίτλων – συμβολαίων σε πολλά χωριά της περιοχής.

- Την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών και τους φόβους για πρόστιμα εξαιτίας της καταγραφής στο πλαίσιο της Κτηματογράφησης.

- Την ύπαρξη πολλών αγροτεμαχίων που αποτελούν εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τους φόβους που υπάρχουν για επιβολή προστίμων και για διοικητικές αποβολές και ποινικές διώξεις.

- Το χαρακτηρισμό εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000) στην περιοχή της Πέλλας και την αδυναμία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων που άπτονται του εν λόγω χαρακτηρισμού.

Η κ. Τζάκρη στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε προτείνει μια σειρά από λύσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, όπως:

- Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

- Να μην είναι απαραίτητη η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης κατά την τελική τεκμηρίωση δικαιώματος με τη διαδικασία της χρησικτησίας (η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έγγραφα που έχουν ήδη στην κατοχή τους οι πολίτες) και στην ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων αν δεν υπάρχει αντίρρηση, να ολοκληρώνει ο πολίτης την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας χωρίς άλλη διεργασία, ώστε να μειωθεί το κόστος υποβολής τους.

- Να μη συνδέεται η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών με τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Το ζητούμενο είναι να καταγραφούν τα δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες και όχι να τίθενται εμπόδια στην διαδικασία.

- Να διευθετηθεί υπηρεσιακά ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων περιοχών και να απεμπλακεί η δήλωση ιδιοκτησίας εκχερσωμένων εκτάσεων από πιθανές διοικητικές αποβολές και πρόστιμα, όταν πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις. Οι εν λόγω εκτάσεις θα μπορούν επί της ουσίας να χαρακτηριστούν ως αγροτικές δίχως τον κίνδυνο επιβολής προστίμων μέσω της διαδικασίας της εξαγοράς έναντι μικρού τιμήματος. Η Βουλευτής επέμεινε με έμφαση στην ύπαρξη ρεαλιστικών προσεγγίσεων σε μια κατάσταση η οποία έδωσε ανάσα και ζωή στην φτωχή Πέλλα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με την παραγωγή κερασιών κυρίως να δίνει τον τόνο για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δίνει δικαίωμα εξαγοράς της χρήσης γεωργικών γαιών οι οποίες έχουν εκχερσωθεί. Επιπλέον, η Βουλευτής ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστή κατηγορία στα είδη δικαιωμάτων και να μπορεί η χρήση γεωργικών γαιών να αποτελεί ξεχωριστό εμπράγματο δικαίωμα.


Ο Πρόεδρος της ΕΚΧΑ Α.Ε. κ. Λιακόπουλος στην ενημερωτική συνάντηση της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου κατά την οποία παρέστη και η κ. Τζάκρη διευκρίνισε όλα τα ζητήματα προς την κατεύθυνση που η κ. Τζάκρη είχε προτείνει, ήτοι ότι:

- Θα δοθεί σύντομη παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

- Δεν θα είναι απαραίτητη η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης κατά την διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όσους κατοχυρώνουν δικαιώματα ιδιοκτησίας με την διαδικασία της έκτακτης χρησικτησίας.

- Σε περίπτωση ύπαρξης αυθαίρετων κτισμάτων εντός οικοπέδων- αγροτεμαχίων θα προχωρά κανονικά η διαδικασία της κτηματογράφησης και θα δηλώνονται τα κτίσματα χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, καθώς είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη η διαδικασία της κτηματογράφησης από την διαδικασία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

- Ενώ για το ζήτημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων και των προστατευόμενων περιοχών είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει τα ζητήματα.


Η κ. Τζάκρη, συνεχίζοντας τις επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες για τη διευθέτηση και αυτού του ζητήματος, θα συναντηθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ίδιου Υπουργείου και του ΥΠΕΚΑ, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους πολίτες.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *