Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το απόγευμα η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 19:30 το απόγευμα αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με βάσει τις διατάξεις του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται η πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Σε περίπτωση που κάτι δεν επιτευχθεί τότε η ψηφοφορία αναμένεται να επαναληφθεί μέσα σε πέντε μέρες όπου και θα απαιτείται πλειοψηφεία 151 ψήφων.

Στην απίθανη περίπτωση που ούτε και αυτή τη φορά εκλεγεί Πρόεδρος τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες την έκπληξη και πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την υποψηφιότητα αυτή αναμένεται να στηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και των ΑΝ.ΕΛ.

Την ίδια ώρα που ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναμένεται να στηρίξουν την υποψηφιότητα του συνταγματολόγου, Νίκου Αλιβιζάτου τον οποίο πρότειναν από κοινού. Σε ότι αφορά το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο και οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν "παρών".

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *