Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται σήμερα 126 ετών! (ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δύο χρόνια, δύο μήνες και 5 ημέρες χρειάστηκαν για να ανεγερθεί το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας, ακριβώς 126 χρόνια πριν. Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου του 1889 εγκαινιάστηκε ο Πύργος
του Άιφελ, έχοντας διχάσει τον πνευματικό κόσμο της εποχής, που τον χαρακτήριζε κάτι μεταξύ "καταστροφής" και "εκτρώματος".




Από το 1887 έως το 1889 διήρκεσε η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, για να τιμήσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση.

Το σχέδιο ανήκε στον Gustave Eiffel, ο οποίος επέβλεπε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin. Ο δεύτερος είχε κάνει και τη στατική μελέτη του έργου.

Τριακόσιοι εργάτες ένωσαν συνολικά 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου, με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια.





Σε αντίθεση με τα σύγχρονα για την εποχή του οικοδομήματα, ο πύργος του Άιφελ ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο. Στόχος της κατασκευής του ήταν, να δημιουργηθεί ο πιο ψηλός ουρανοξύστης της Ευρώπης.





Στις εφημερίδες της εποχής, τα αρνητικά σχόλια ήταν καθημερινά, καθώς οι περισσότεροι πίστευαν ότι είναι αντιαισθητικός.





Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο Άιφελ είχε πάρει άδεια να γκρεμίσει τον Πύργο το 1909, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, καθώς τελικά κρίθηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να επιτραπεί η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.





Η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους.





Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κορυφή του πύργου μπορεί να στραφεί μακριά από τον ήλιο μέχρι 18 cm (7,1 in), λόγω της θερμικής διαστολής του μετάλλου στην πλευρά που βρίσκεται ο ήλιος.

Ο ίδιος ο Άιφελ είχε πει, πως ο Πύργος πήρε το σχήμα του από τον άνεμο...





Μέχρι τα τέλη του 1888, μπορούσε κανείς να φανταστεί την τελική μορφή του Πύργου. Το έργο ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, ωστόσο η κληρονομιά του είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια.







news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *