Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΚΠ Όραμα: Πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς για βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Κάπνισμα; Όχι εμείς»

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα αποκαλύπτουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η πρώτη επαφή με το τσιγάρο φαίνεται πως για αρκετά παιδιά γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Ταυτόχρονα, πάνω από τα μισά παιδιά εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και ακόμη περισσότερα σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. 

Το κάπνισμα, όπως και πολλές άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορούν να αποτραπούν, αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα στρατηγικές πρόληψης στο χώρο του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας. Στόχος της πρόληψης είναι ο εξοπλισμός των παιδιών με τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρόληψης του Καπνίσματος «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!», που απευθύνεται σε παιδιά Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού, σε μία καθοριστική ηλικία για τη διαμόρφωση των στάσεων και αντιλήψεων των παιδιών, λίγο πριν την έναρξη της εφηβείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο βιωματικό σεμινάριο (26 ωρών) και στις συναντήσεις εποπτείας και υποστήριξης που υλοποιούνται από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος στις τάξεις τους.

Το εκπαιδευτικό εργαλείο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης (Δίκτυο Άλφα, Ελπίδα, Πυξίδα, Σείριος) του Ν. Ξάνθης (Έκφραση), του Ν. Ροδόπης (Ορφέας), του ΕΚΤΕΠΝ/ΕΠΙΨΥ, του ΟΚΑΝΑ, της 4ης ΥΠΕ και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Επιπλέον είναι αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ως κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και από το Υπουργείο Παιδείας (189958/ΓΔ2/24.11.14) ως παιδαγωγικά κατάλληλο για την εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του καπνίσματος σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Ταυτόχρονα, το «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής κατά του καπνίσματος στα ελληνικά σχολεία, παρεμβαίνοντας στους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, στηρίζοντάς τους να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση κανόνων και πρακτικών, με στόχο ένα σχολείο «ελεύθερο καπνού». 

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από το σύνολο των Κέντρων Πρόληψης της χώρας και πολλά σχολεία συμμετέχουν ήδη σ’ αυτό, δηλώνοντας Κάπνισμα; Όχι Εμείς. Λέμε από Νωρίς!


Για περισσότερες πληροφορίες 2381051174 υπόψη Ιωακειμίδου Μαρίας


Με εκτίμηση
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *