Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τουρκικές εκλογές: Απώλεια αυτοδυναμίας για το κόμμα του Ερντογάν - Για πρώτη φορά οι Κούρδοι στο Κοινοβούλιο

Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε χθες στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 258 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 13,1% των ψήφων και στέλνει 79 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,1% και 16,3% αντίστοιχα, ήτοι 132 και 81 έδρες.



Tα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.

«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Δηλώσεις Νταβούτογλου

«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούγογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.


Στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ χιλιάδες Κούρδοι

Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.



Βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το HDP φαίνεται πως ξεπερνά το όριο του 10% και εισέρχεται για πρώτη φορά ως κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Λόγω των πανηγυρισμών η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλές περιοχές της πόλης. Νεαροί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα κρατούσαν σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος, ενώ ορισμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Δύο ημέρες νωρίτερα, εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν προκαλέσει το χάος σε μία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.

Η είσοδος του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην τουρκική εθνοσυνέλευση- κατά το παρελθόν οι υποψήφιοί του συμμετείχαν στις εκλογές σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν- ενδέχεται να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.


«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών.

«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει, είπε.





Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *