Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα για τον στρατηγικό ρόλο των δήμων

Υλοποιείται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών



Ο στρατηγικός ρόλος των δήμων την επόμενη περίοδο αποτέλεσε τον κύριο άξονα του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών της Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο και το οποίο υλοποιείται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών και τη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, μιλώντας στις εργασίες του Προγράμματος τόνισε ότι «Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής επανάστασης που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση τους Κράτους» προσθέτοντας όμως πως από τη στάση της Κυβέρνησης μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, τη 1η Δεκέμβρη θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσουμε με βάση αυτό το στόχο ή θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Ακόμη υπογράμμισε ότι η «διατύπωση καλών προθέσεων για την απόδοση των πόρων δεν μας αρκεί και αναμένουμε να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι προτάσεις για τη δυναμική διεκδίκηση απόδοσης των πόρων».

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός νέου προγράμματος για την απόδοση των νομοθετημένων πόρων, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι η Αυτοδιοίκηση λαμβάνει από το πράσινο ταμείο μόλις το 2,5% των εσόδων, ενώ θα έπρεπε να εισπράττει το 10%. Παράλληλα, επικέντρωσε την τοποθέτησή του στη νέα στρατηγική αντίληψη που χρειάζεται να αναπτύξει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αν θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του Κράτους αλλά και στο ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο και όχι ο σκοπός και στο πλαίσιο του δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση των έργων ανάλογα με την προτεραιότητά τους.

Ο κ. Λαμπρινός, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, επαρκούς συμμετοχής των δήμων και της μεγαλύτερης απορροφητικότητας των διαθέσιμων ποσών καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν τη σημαντικότερη, αν όχι τη μοναδική, πηγή χρηματοδότησης για τα έργα που υλοποιούνται στους Δήμους.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων σε Περιφέρειες και Δήμους και επικρότησε την προσπάθεια της ΚΕΔΕ για την επιμόρφωση των αιρετών προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι ώστε να υπάρχει ενημέρωση στα αιρετά όργανα, στου δημάρχους , στους Περιφερειακούς-Δημοτικούς Συμβούλους για την τις αλλαγές στη νέα Προγραμματική Περίοδο.Επίσης, τόνισε ότι η κεντρική εξουσία, «πρέπει να αποκεντρώσει και αρμοδιότητες και πόρους γιατί πολλές φορές μεταφέρει μόνο αρμοδιότητες χωρίς πόρους, ή κάνει περικοπές.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία στην ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Απ. Λουλουδάκης, ο διευθυντής ανάπτυξης και οικονομικών της ΕΕΤΑΑ Γ. Γούπιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), Γ. Μαρινάκης, καθώς και πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Κρήτη.





πηγη: newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *