Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Έρχεται νέος "Καλλικράτης"!

Σε διαβούλευση είναι το νέο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών "Καλλικράτης 2" προκειμένου να διορθωθούν τα κενά και οι αστοχίες του αρχικού "Καλλικράτη" για την τοπική αυτοδιοίκηση και να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες οργάνωσης των ΟΤΑ. 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επιστροφή της διαχείρισης του "ΕΣΠΑ" στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (άρθρο 22) αφαιρώντας από την αιρετή Περιφέρεια ένα ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακό εργαλείο. Γεγονός το οποίο έχει επιφέρει ήδη αντιδράσεις από τους ίδιους τους Περιφερειάρχες. Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στην τρίτη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στη Λευκάδα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξήγησε ότι το κράτος πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει διαχειριστικό ρόλο από μεριάς των θεσμών της αυτοδιοίκησης ή αναζητά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που περνά μέσα από την αποκέντρωση» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μια περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης». 

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, η αρχή γίνεται με την επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη», ενώ ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών. Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας Νέα της Αλμωπίας προ 15 ημερών έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αλλαγές που θα προκύψουν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες. Διαβάζοντας την εφημερίδα μας είναι δεδομένο ότι έχετε εγκυρότητα, μαθαίνετε χωρίς διαπλοκές την αλήθεια η οποία πάντα ενοχλεί την εκάστοτε εξουσία ειδικά όταν αυτή λιμνάζει και δεν παράγει έργο. 

Εκ πρώτης όψεως τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού Πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνουν: 

· Μείωση των Αντιδημάρχων: προβλέπεται μείωση του αριθμού και επέκταση της θητείας τους σε τουλάχιστον 2,5έτη από 1 έτος που ήταν με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.
· Επιστροφή των "Νομαρχιακών Συμβουλιων": καθιερώνεται η Περιφερειακή Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κάθε Περιφερειακής Ενότητας με γνωμοδοτικό ρόλο. Επιπρόσθετα, συστήνεται Οικονομική Επιτροπή στην Περιφέρεια με ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες, ενώ δίδεται η δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Αντιπεριφερειάρχες.
· Ίδρυση "Ταμείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης": ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου το οποίο μεταξύ άλλων θα έχει ως αντικείμενο του και τη "διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδότησεων φορέων του δημοσίου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρημαυτοδοτήσεων προερχόμενων από την Ευρωπαική Ένωση, άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού, οι οποίες αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων". 

· Αναπτυξιακές επιχειρήσεις και προσωπικό: καθορίζεται το καθεστώς ίδρυσης Αναπτυξιακών εταιριών των Περιφερειών, επιλύεται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ και προβλέπεται μια σειρά ζητημάτων για τους εργαζόμενους σε Δημοτικα Ραδιόφωνα και Τηλεοράσεις, για το προσωπικό των ΟΤΑ γενικότερα, για αιρετούς που υπηρετούν στο Δημόσιο, για διαδικασία προσλήψεων, κ.α.
· Οικονομική Εξυγίανση ΟΤΑ
· Διαχείριση Αποβλήτων
· Μεταναστευτική Πολιτική


Χωροταξικό στους Δήμους

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει αναφορικά με το χωροταξικό. Ήδη ο πρώην αντιδήμαρχος Πέλλας και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θέμης Αρνάκης τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στον διευθυντή ενημέρωσης και προγράμματος του σταθμούς Χρήστο Δημητριάδη, ότι θα πρέπει ο Δήμος Πέλλας να σπάσει στον Δήμο Πέλλας με τη συμμετοχή του Κύρρου, των Γιαννιτσών και της Πέλλας και του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη συμμετοχή των Γαλατάδων και της Κρύας Βρύσης. Κουβέντα θα ανοίξει και στην περιοχή της Αλμωπίας καθώς η έκταση του νέου Δήμου δημιουργεί προβλήματα. Έτσι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ο Δήμος Εξαπλατάνου και πάλι. Θα έχει 7.243 πολίτες και σύμφωνα με πληροφορίες θα πιάνει όλα τα στάνταρ. Το θέμα είναι να θα πάμε σε πρόωρες εκλογές στους Δήμους που θα σπάσουν και θα δημιουργηθούν. Γνώστες της κατάστασης τονίζουν ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος καθώς θα πρέπει να αναδειχθούν νέα δημοτικά συμβούλια και νέοι Δήμαρχοι. 
 
 
 meapopsi.gr 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *