Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

2ο μάθημα από τους Pastry Designs - Συνταγή & εκτέλεση για Παντεσπάνι!

Μάθημα 2ο:

Το παντεσπάνι είναι ένα cake χωρίς πολύ υγρασία και χρησιμοποιείτε συνήθως ως βάση για τούρτες ή για να φτιάξουμε τρουφάκια. Θέλει οπωσδήποτε σιρόπιασμα. Η συνταγή αυτή που σας παραχωρούμε είναι πολύ νόστιμη και εύκολη.




Παντεσπάνι


Υλικά:

155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

5 αυγά

125 γρ. ζάχαρη

2 βανιλίνες 


 
Εκτέλεση:

Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το εργαλείο που λέγεται σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει. Εντωμεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο στις αντιστάσεις. Όταν το μείγμα αυγών – ζάχαρης έχει ασπρίσει αρκετά, σταματάμε το χτύπημα. Πιάνουμε τη λαδόκολλα από τη μια της πλευρά και τη σφίγγουμε, δημιουργώντας ένα χωνί, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε σαν βροχή το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα στον κάδο με τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για νη χάσει τον όγκο του το μείγμα.


Ρίχνουμε τις 2 βανιλίνες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και ακουμπάμε πάνω του ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο γύρω από τα τοιχώματα της φόρμας, δημιουργώντας μια βάση. Αν δεν έχουμε τσέρκι, χρησιμοποιούμε ταψί. Λαδώνουμε τα τοιχώματα από το τσέρκι καθώς και το πάτο με το αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και το ψήνουμε στους 170ο για 30 λεπτά. Ο χρόνος είναι σχετικός και διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο βουτάμε ένα μαχαίρι μέσα στο παντεσπάνι. Αν βγει η λάμα χωρίς υπολείμματα τότε είναι έτοιμο. Αν έχει υπολείμματα τότε συνεχίζουμε λίγο ακόμα το ψήσιμο. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε οπωσδήποτε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ώστε να στεγνώσει και να σκληρύνει, για να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα.



Tips:


  • Το παντεσπάνι μπορεί να κοπεί σε 3 ή να οριζόντιες φέτες, ανάλογα με το πόσες στρώσεις θέλουμε να έχει η τούρτα μας. Για να το κόψουμε θα χρειαστούμε ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι του ψωμιού. Βάζουμε το παντεσπάνι σε έναν πάγκο, υπολογίζουμε το σημείο όπου θα το κόψουμε(ανάλογα)πόσες φέτες θέλουμε και ξεκινάμε να κόβουμε. Δεν πρέπει να κόβουμε πριονωτά γιατί το παντεσπάνι θα θρυμματίζεται. Είναι προτιμότερο να κρατάμε σταθερό το μαχαίρι(πάντα παράλληλα προς τον πάγκο)και πιέζοντας το παντεσπάνι από πάνω με την παλάμη μας, να το στρέφουμε σιγά - σιγά κυκλικά. Έτσι θα κοπεί ίσια.
  • Μπορούμε να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για ένα μήνα.Μπορούμε να αρωματίσουμε το παντεσπάνι με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού αντί για βανίλια.

  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε παντεσπάνι σοκολάτας, μειώνουμε τοαλεύρι σε 125 γρ. και προσθέτουμε 30 γρ. κακάο, το οποίο κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι.
  • Για να το σιροπιάσουμε, βράζουμε 250 γρ, ζάχαρη με 250 γρ. νερό για 2 λεπτά(από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι).
  • Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε 40 γρ. ποτό της αρεσκείας μας.



ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *