Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μήνυμα στο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει η ΓΕΩΤΕΕ: «Λίγα λόγια αληθινά πριν να είναι πια αργά»

Μετά από δύσκολες μάχες και πολλές ώρες κινητοποιήσεων οι αγρότες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη.



«Λίγα λόγια αληθινά πριν να είναι πια αργά»


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα σημερινά εγκαίνια της 26ης AGROTICA υπό το κλίμα γενικευμένων και έντονων αντιδράσεων τόσο από τον αγροτικό κόσμο, όσο και από τους γεωτεχνικούς επιστήμονες, αλλά και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, μας υποχρεώνουν να απευθυνθούμε σε εσάς και στην κοινωνία για να πούμε λίγα λόγια σταράτα που πρέπει να γίνουν αντιληπτά από όλους, εάν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο.

Στον τόπο μας πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η λογική και να λέμε αλήθειες. Η χώρα για να βγει σταδιακά από την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη κρίση θα πρέπει να παράγει πλούτο και να μην τον σπαταλάει. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας είναι η βάση της παραγωγής, αλλά αυτή η βάση διαβρώθηκε και αποσαθρώθηκε τα τελευταία 35 χρόνια από την έλλειψη εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής και τον προσανατολισμό (εκμαυλισμό;) όλων των εμπλεκομένων στην είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε βάρος της παραγωγής και πώλησης ανταγωνιστικών προϊόντων.

Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμη έντονα ελλειμματικοί στο ισοζύγιο εμπορίας αγροτικών προϊόντων μετά από επτά (7) συνεχόμενα χρόνια κρίσης και παρά τη σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών, όταν μάλιστα δεν έχουμε διατροφική αυτάρκεια σε βασικά είδη διατροφής (αυτάρκεια στο βόειο κρέας μόλις 20%, στο χοιρινό κρέας 30%, στο αγελαδινό γάλα 50%, στο αλεύρι για ψωμί 30%, στα όσπρια 30% κλπ).

Είναι απαράδεκτο να έχουμε «δημιουργήσει» όλες τις συνθήκες για να εκτινάξουμε το κόστος παραγωγής στα ύψη απειλώντας την οικονομική βιωσιμότητα κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης και μάλιστα να εισάγουμε πλέον και να μην παράγουμε στην Ελλάδα σχεδόν το σύνολο των αγροτικών μας εισροών και εφοδίων: δηλαδή σπόρους, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα αυτών, αγροτικά εργαλεία, καύσιμα, λιπαντικά και αναλώσιμα των γεωργικών μηχανημάτων, αντλητικά συγκροτήματα, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο αναπαραγωγής, αμελκτικό εξοπλισμό, τεχνικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς μεταποίησης (εξοπλισμός ελαιοτριβείων, παστερίωσης, τυροκομίας και επεξεργασίας γάλακτος κ.α.). Συνεπώς, οι ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις προς τους αγρότες, είτε είναι άμεσες (ΟΣΔΕ), είτε δίνονται μέσω επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δίνονται, τελικά καταλήγουν σε «ξένες» τσέπες…

Είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η Πολιτεία αντί να συνεργαστεί με τη γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα και την αυτοδιοικητική της οντότητα, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για να χαράξει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με εφαρμογή πολιτικών που θα αναστρέψουν αυτήν την παρακμιακή πορεία, υιοθετεί άκριτα δημοσιονομικά μέτρα που θα πλήξουν καίρια και έτι περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και θα βάλουν την ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Τα πρόσφατα ψηφισμένα και τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τους αγρότες, όπως η κατάργηση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου (ΕΦΚ), η αύξηση του ΦΠΑ των εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ) από το 13% στο 23%, η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% (από το πρώτο ευρώ για όλους) και ταυτόχρονα η προκαταβολή του φόρου στο 100% μαζί με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών που θα φτάσουν στο 27% του εισοδήματος και τη διατήρηση του πρόσφατου ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, αποτελούν ένα πρωτοφανές ΣΟΚ που καμία επαγγελματική τάξη δεν θα μπορούσε να απορροφήσει, πόσο μάλλον ο αγροτικός τομέας με τις αθεράπευτες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Στην ιστοσελίδα της ΕΕ για την ΚΑΠ αναγράφεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις δίνονται για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων και για την προστασία του αγροτικού και του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελούν δημόσια αγαθά.

Γι΄ αυτό η αγροτική δραστηριότητα προστατεύεται και ενισχύεται από την ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο με την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων, αλλά και με ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα αγροτικά εισοδήματα, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ακόμη και στη Γερμανία για τους αγρότες ισχύει αφορολόγητο όριο 7.664 ευρώ, φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από το 14% και δυνατότητα φορολόγησης με σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος για αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεγέθους μέχρι 200 στρεμμάτων ή 50 ζώων. Πόσο μάλλον αυτό το προνομιακό φορολογικό καθεστώς πρέπει να ισχύει για την Ελλάδα όπου τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη για το 40% της μεταποιητικής μας δραστηριότητας (ως ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας), όταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ-27 η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού αποτελεί μόλις το 15% της μεταποίησης και συνεπώς, οποιαδήποτε παραγωγική καθίζηση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία, καίγοντας ολοκληρωτικά ότι απέμεινε.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονείτε ότι στην Ελλάδα η ευημερία και η πρόοδος είναι ιστορικά συνδεδεμένες, από την αρχαιότητα, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μεταπολεμική-μετεμφυλιακή ανάπτυξη της περιόδου 1950 – 1980, κατά τη διάρκεια της οποίας ιδρύθηκε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Οποιαδήποτε πολιτική αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μας και επανασύστασης της παραγωγής ελληνικών αγροτικών εφοδίων (ελληνικοί σπόροι, λιπάσματα κλπ) έχει ως απαραίτητη και αποκλειστική προϋπόθεση την ορθολογική εφαρμογή των γεωτεχνικών επιστημών σε κάθε στάδιο και διαδικασία παραγωγής. Η αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας ελληνικού επιστημονικού δυναμικού αποτελεί (όπως αποτέλεσε και στο παρελθόν) το κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Αντί αυτού, όμως, είδαμε έκπληκτοι τη νομοθετική προσπάθεια απομάκρυνσης των γεωτεχνικών επιστημόνων από τη διαδικασία παραγωγής και την αντικατάσταση της επιστήμης με ολιγόωρη κατάρτιση (!!!), αλλά και την προτεινόμενη εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 27% του εισοδήματος που τελικά μαζί με τη φορολογία και τις άλλες εισφορές «δημεύεται» κατά 70% περίπου. Αυτή η αντιεπιστημονική και αντιπαραγωγική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης και σχεδιαζόμενης πολιτικής θα είναι ολέθρια για το μέλλον αυτού του τόπου, εάν δεν αλλάξει και δεν επανασχεδιασθεί.

Η διαρκής και μακροχρόνια αποτυχία άσκησης αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το σχεδιαζόμενο «κατακλυσμό» δημοσιονομικών – υφεσιακών μέτρων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιούμαστε, καθώς η Κεντρική Μακεδονία έχει ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία σημαντικά μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου και στην πεδιάδα της υπάρχουν τα μεγαλύτερα αρδευτικά δίκτυα της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις να είναι αρδευόμενες.

Οι ημέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες από κάθε άποψη και οι ευθύνες σας ιστορικές.

Σας καλούμε να ακούσετε τη φωνή της λογικής και να μελετήσετε τις προτάσεις της επιστημονικής μας κοινότητας και του Επιμελητηρίου που είναι πολλές και εξειδικευμένες, καλύπτοντας όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής και ιδιαίτερα της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος και της μείωσης του κόστους παραγωγής. Σας καλούμε να κάνετε την πολιτική επιλογή της επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου που χρονίζουν και όχι της διάλυσης του πιο σημαντικού παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ειδάλλως, δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή και η εθνική ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.




www.pellanet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *