Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Στο χείλος ανεξέλεγκτης ανθρωπιστικής κρίσης η Ελλάδα

Περισσότεροι από 130.000 ξεριζωμένοι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς – 24.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.


Στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα, όπως προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Παράλληλα, καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στο νόμο.

«Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία», διαπιστώνει μεταξύ άλλων η Ύπατη Αρμοστεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη το συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2015.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι 131.724 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 122.637 από τους οποίους έφθασαν στην Ελλάδα, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από το συνολικό αντίστοιχο των πέντε πρώτων μηνών του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Επίσης, περί τους 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, 8.500 από τους οποίους βρίσκονται στην Ειδομένη, ενώ τουλάχιστον 1.500 κοιμήθηκαν την περασμένη νύκτα στο ύπαιθρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Εξαιτίας του συνωστισμού στην συνοριακή περιοχή, υπάρχουν κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων, καταλυμάτων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής. Επίσης, εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ των προσφύγων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Αφού διευκρίνισε, δε, πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει δύο καταυλισμούς, στην περιοχή, που είναι ήδη υπερπλήρεις», συμπέρανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση μόνη», ζητώντας την εφαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, που υιοθετήθηκε το 2015.

 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *