Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βόρεια Κορέα έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της

Ο Κιμ πάτησε το κουμπί: Ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα



Στην πέμπτη της πυρηνική δοκιμή και μάλιστα την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προχώρησε η Βόρεια Κορέα - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας - Για σοβαρές συνέπειες κάνει λόγο ο Ομπάμα - Η δοκιμή προκάλεσε σεισμό 5,3 Ρίχτερ - Η Βόρεια Κορέα έχει πλέον δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους - Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπόσχεται νέες δοκιμές


Λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους της Νότιας Κορέας.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.




«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.



Η έκρηξη είχε ισχύ 10 κιλοτόνων

Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Στις 09:30 (τοπική ώρα) το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.



Ρωσία και ΗΠΑ προσφεύγουν στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν σήμερα (9/9) ανησυχία μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στον ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, ο Κέρι σημείωσε ότι είχε «σοβαρές συνομιλίες» για τη δοκιμή αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

«Είχαμε μια σοβαρή συνομιλία γι’ αυτό (με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας). Προφανώς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανησυχούν πολύ λόγω της γειτονίας τους (με τη Βόρεια Κορέα). Όμως πιστεύω ότι είναι αρκετά σωστό να πω ότι και η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανησυχούν γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον Κέρι ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Ανησυχούμε πολύ, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το πολύ ισχυρό μήνυμα», σημείωσε.



Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Η Σεούλ θα αξιώσει από το Σ.Α. του ΟΗΕ αυστηρότερες κυρώσεις

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Και ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα.



“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, όπως δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.


Ενήμερος ο Λευκός Οίκος

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος.

Η «σύμμαχος» Κίνα κατηγορηματικά αντίθετη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα (9/9) ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Καταδίκη και από το Παρίσι

«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν' αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του» τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Με «σοβαρές συνέπειες» απειλεί την Βόρεια Κορέα ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».

Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *