Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Σηφάκης: Καλό ταξίδι σύντροφε Νίκο Ξενιτίδη, ευεργέτη της Αλμωπίας

Θα μας διδάσκει πάντα το παράδειγμα σου και θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη


Αποχαιρετούμε σήμερα τον Νίκο Ξενιτίδη, τον αγωνιστή, τον μαχητή, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον ευεργέτη της Αλμωπίας που γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο, στην Χρυσή, και αυτός ο τόπος είναι που θα σε κρατήσει για πάντα στην ιερή γη του δίπλα στην Αγγελική την αγαπημένη του σύζυγο που είχε χάσει πρόωρα από κοντά σου.

Εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των πολιτών της Αλμωπίας, της γενέτειρας του, των πολιτών όλης της Πέλλας μεταφέρω την οδύνη όλων μας για την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου στον οποίο αξίζει να τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη , με απόλυτο σεβασμό και με την μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη.

‘Έναν άνθρωπο για τον οποίο οι λέξεις Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλοβοήθεια, Αλτρουϊσμός, Ανιδιοτέλεια γράφηκαν με Α κεφαλαίο.

Στη Χρυσή της Αριδαίας έφτασαν οι Πόντιοι γονείς του μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες. Προήρθαν από το Καρς, όπου ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και μετά από περιπλάνηση στο Βατούμ, την Ανατολική Θράκη και την Αλεξανδρούπολη ρίζωσαν εδώ, στην Χρυσή της Αριδαίας.

Ο δρόμος της ζωής του ήταν πολύ δύσκολος. Πέρασε σχεδόν από όλες τις δοκιμασίες που μπορεί να περάσει άνθρωπος. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και στις στερήσεις, τρώγοντας ψωμί και χαλβά ( όπως μας έλεγε) για να μπορέσει να επιβιώσει. Έδωσε την ψυχή σου –παραλίγο και τη ζωή του– για την πατρίδα, πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές στην Εθνική Αντίσταση και άντεξε στον θάνατο του αδελφού του την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε και σε όλες τις δοκιμασίες που ακολούθησαν.

Πιστός στις ιδέες του, συνεπής αγωνιστής για την ελευθερία και την δημοκρατία κράτησε μέχρι το τέλος ζωντανό το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, συμμετοχής και δημοκρατίας με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτή η χώρα, δημιουργήθηκε μετά το 1821, από την αγάπη που έδειξαν οι ευεργέτες της. Άνθρωποι που ζούσαν πολύ συχνά εκτός του μικρού ελληνικού κράτους, έδωσαν ολόκληρο το βιό τους. Διαχρονικά έκτισαν σχολεία, εκκλησίες, ορφανοτροφεία, έδωσαν την ψυχή τους για την Ελλάδα. Νοηματοδότησαν έτσι, τον όρο πατριωτισμό, δίνοντας τα πάντα στις μικρές πατρίδες τους, για να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνει το μεγαλείο της ψυχή τους.

Ο Νίκος Ξενιτίδης ήταν ένας από αυτούς.

Η ευγενική προσφορά του στην περιοχή μας είναι τεράστια, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εκπαίδευση.

Νίκο Ξενιτίδη ,που μας ακούς σίγουρα από εκεί που είσαι, σε ευχαριστεί θερμά ο συντοπίτης μας που παρακολουθεί στο κλειστό θέατρο της πόλης που μας πρόσφερες , το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές, συνελεύσεις επαγγελματικών και συλλογικών φορέων,

Ο συντοπίτης μας που μπορεί να διασωθεί η ζωή του με το ασθενοφόρο που πρόσφερες στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας.

Ο σπουδαστής που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα των σπουδών του και σπουδάζει με την βοήθεια σου

Ο μαθητής που μαθαίνει μουσική στο Ξενιτίδειο Ωδείο της Αριδαίας.


Το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο άλλαξε την πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής. Δημιουργήθηκαν σύλλογοι – που είχαν πλέον χώρο παρουσίασης της δράσης τους- , ήρθαν σε επαφή οι κάτοικοι της ακριτικής Αλμωπίας με την καλή πολιτιστική δημιουργία της χώρας, η Αλμωπία απέκτησε έναν χώρο για τις κεντρικές εκδηλώσεις της.

Οι πολίτες της περιοχής γνωρίζουν την προσφορά σου, πάντα θα σε θυμούνται και θα σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο, αδελφό, πατέρα και παππού τους.

Μακάρι το παράδειγμα σου να το ακολουθήσουν και άλλοι, ιδιαίτερα στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και υποβάθμισης των θεσμών.

Και αν κάποιοι σε πλήγωσαν, και αν δεν μπόρεσαν να σταθούν με απόλυτο σεβασμό δίπλα στις αξίες που ευαγγελίστηκε η προσφορά σου, η προσωπικότητα σου, μην έχεις την παραμικρή πικρία. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μειώσει στην συνείδηση του κάθε συμπολίτη μας την βαθιά πεποίθηση του ότι βρέθηκε κάποιος άξιος Αλμωπαίος που στάθηκε ανιδιοτελώς στην πράξη δίπλα του και του πρόσφερε με απλοχεριά την ευγένεια, τον πολιτισμό, το μεγαλείο ψυχής.


Σε ευχαριστούμε από καρδιάς, θα μας φωτίζεις όλους μας ,σε όλη μας την ζωή, με το παράδειγμα σου

Καλό ταξίδι Νίκο Ξενιτίδη, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *