Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Το ιστορικό Atari 2600 που κατέληξε στο... πατάρι!

Το σεμεδάκι που διακοσμούσε το θρυλικό Atari 2600 και η κονσόλα «θρύλος» που έκανε την αρχή στα video games!


Για όσους γαλουχήθηκαν στη δεκαετία του '80, το θρυλικό Atari 2600 αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία των gamers με τα βιντεοπαιχνίδια.

Η συγκεκριμένη κονσόλα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή της και έπαιζε ουσιαστικά δίχως αντίπαλο!

Μια από τις πατέντες του Atari 2600 είναι πως διέθετε εσωτερικό μικροεπεξεργαστή για να μπορεί να δέχεται κασέτες παιχνιδιών αντί να είναι τα ενσωματωμένα στο hardware. Επίσης υπήρχε η πολυτέλεια για ξεχωριστό χειριστήριο (joystick) ενώ το Atari 2600 ήταν συμβατό με όλες τις τηλεοράσεις, είτε επρόκειτο για ασπρόμαυρες, είτε για έγχρωμες.



Αυτές με τα κλασικά σεμεδάκια των μαμάδων που έζησαν μεγάλες πιένες στη δεκαετία του '80 για να μην ξεχνιόμαστε...

Ουσιαστικά τα πάντα ξεκίνησαν από το Atari. Επρόκειτο για έναν νέο μοναδικό κόσμο που ξεδιπλώνονταν στα μάτια των εκστασιασμένων πιτσιρικάδων της εποχής.

Τα μινιμάλ γραφικά τέσσερις δεκαετίες πριν φάνταζαν μαγικά. Τότε όμως μπήκαν οι βάσεις για το game play.

Από την all time classic κονσόλα παρέλασαν περισσότεροι από 3.000 τίτλοι παιχνιδιών κάποιοι από τους οποίους δεν έφτασαν ποτέ στα σπίτια μας.



Εμείς αρκούμασταν και γουστάραμε το απαρχαιωμένο ποδοσφαιράκι, το τένις, το βόλει, το μποξ και το pacman. Το τελευταίο μπορεί να μην διέθετε γραφικά της προκοπής αλλά το game play του ήταν κάτι περισσότερο από αξιοπρεπές.

Αρκετοί κάτοχοι Atari 2600 προχώρησαν στην αγορά του, λόγω του Space Invaders. Πρόκειται για το... αθάνατο video game, το οποίο δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει παίξει έστω για μια φορά στη ζωή του.

Το Space Invaders ήταν άλλωστε ένα από τα πρώτα παιχνίδια που προωθούνταν από συγκεκριμένη εταιρία ανοίγοντας τον δρόμο και στους υπόλοιπους.



Κομβικό έτος στην παρακμή του Atari ήταν το 1983. Τότε χάθηκε ο έλεγχος από την κατασκευάστρια εταιρία καθώς αδυνατούσε να περιορίσει την κυκλοφορία αναρίθμητων παιχνιδιών για την συγκεκριμένη κονσόλα.

Μέσα στον σωρό έκαναν την εμφάνιση τους video games χαμηλού επιπέδου δίχως να καταβάλλονται οι σχετικές άδειες για την διανομή τους.



Έτσι το κοινό στράφηκε σε home computers της εποχής όπως ο Amstrad, η Amiga της Commodore, o ZX Spectrum αλλά και σε παιχνιδομηχανές που πάτησαν στις βάσεις που είχε θέσει η Atari.

Το Atari σήμερα μοιάζει ως μια μακρινή ανάμνηση που ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις σε όσους το έζησαν. Η κασέτα με τα 32 παιχνίδια, η ξύλινη επένδυση της κονσόλας, το σεμεδάκι στην τηλεόραση και η βανίλια υποβρύχιο στο ψηλό κρυστάλλινο ποτήρι μετά από ατελείωτες ώρες gaming! 



gazzetta.gr/weekend-journal

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *