Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Συνταγματική Αναθεώρηση: Άρθρο του Προκοπίδη Ευάγγελου, Γραμματέα της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Πέλλας

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ. ΣΤΟ Ν.ΠΕΛΛΑΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ. 

Οι αλλαγές που επιχειρούνται σε ζητήματα που άπτονται της λαϊκής κυριαρχίας, των ατομικών δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών του, θα πρέπει να τύχουν ευρείας συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων της Πατρίδας μας. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά και φευγαλέα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. 

Σήμερα, η εικόνα που δημιουργείται στους πολίτες από την πρόταση της Κυβέρνησης για Συνταγματική αναθεώρηση είναι, ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, να συγκαλύψει τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και να αποδράσει από μία δυσάρεστη πραγματικότητα. 

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Κινείται αντισυνταγματικά και δίνει την εικόνα ότι, δεν την ενδιαφέρει πραγματικά η αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά η πολιτική αξιοποίηση του θέματος. Εξαγγέλλει παράτυπες και εξωθεσμικές διαδικασίες, δημιουργώντας την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση, μετατρέποντας την πολιτική κρίση στην οποία μας έχει οδηγήσει, σε κρίση συνταγματική, σε κρίση των θεσμών του κράτους. Παίζει με τους θεσμούς, δημιουργώντας επικίνδυνα δεδομένα, στο πολιτικό σκηνικό της Πατρίδας μας.

Η πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος ανήκει στη Βουλή, στους Βουλευτές και στα Κόμματα. Η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 110 του Συντάγματος. Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής και απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων των Βουλευτών (εκατόν ογδόντα βουλευτές). 

Το σημερινό Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1975 και αναθεωρήθηκε το 1986, 2001 και 2008, είναι αποτέλεσμα ευρειών συναινέσεων όλων των Κομμάτων. 

Η αντιστοίχηση στα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί, η επιθυμία του λαού για αλλαγές στο θεσμικό χάρτη της πατρίδας μας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για ένα νέο Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

 
 
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ.) και το ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαφωνούν ριζικά, με τον τρόπο που το επιχειρεί η Κυβέρνηση. Τα νέα δεδομένα στο “παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι”, επιβάλλουν μια συνολική επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο το Κράτος συναντά την οικονομία και τις νέες τεχνολογίες. Προκύπτουν νέα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά και σ΄ όλες τις παραμέτρους. 

Έχει ανοίξει ένας ευρύς διάλογος και έχουν τεθεί πολλά και διαφορετικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Έχουν συμφωνήσει όλες οι πολιτικές πλευρές ότι κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι ώριμες και μπορούν να συμπεριληφθούν στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος π.χ. το καθεστώς ποινικής ασυλίας των πολιτικών, της απλής αναλογικής, της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της θωράκισης των κοινωνικών δικαιωμάτων κ.α. Υπάρχουν διαφωνίες, στο διαχωρισμό τους κράτους από την Εκκλησία, της καθιέρωσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας-δημοψηφίσματος(πέραν αυτών που προβλέπονται από το Σύνταγμα),του τρόπου εκλογής και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, της θητείας των Βουλευτών , του τρόπου λειτουργίας της Δικαστικής Εξουσίας κ.α. 

Η ΔΗ.ΣΥ και το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει θεσμικά στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε τονίσει επαλειμμένα ότι το όποιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να υποκαθιστά το άρθρο 110 του συντάγματος για την αναθεωρητική διαδικασία. 

Κυρίαρχα στοιχεία των προτάσεων μας είναι: 

-Η αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αναγκαστική διάλυση της Βουλής, σε περίπτωση μη εκλογής.
-Η περιχαράκωση των αρχών λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας και η ανεξάρτητη λειτουργία της.
-Η ισχυροποίηση του κράτους δικαίου.
-Η διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.
-Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του.
-Η προστασία και η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Οι οποίες αλλαγές που θα προταθούν και θα προκύψουν, θα πρέπει να έχουν μία κοινή συνισταμένη:
Την ομαλή και δημοκρατική πορεία της χώρας καθώς και της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης.

1 comments:

  1. Κύριε Λάκη, αργά ξυπνήσατε. Δεν μας αδειάζετε την γωνιά καλύτερα από το να μας ζαλίζετε με τις αμπελοφιλοσοφίες σας; Φτάνει πια το κόλλημα σας στην καρέκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *