Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το χρονικό των Δεκεμβριανών

Βρετανοί κομάντος καλυμμένοι πίσω από τανκ στην οδό ΣωκράτουςΤα «Δεκεμβριανά», όπως έμειναν στην ιστορία, ήταν η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή (1941-1944). Αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, με έπαθλο την εξουσία, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής και οι αποδυναμωμένες αστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή των Βρετανών για να επικρατήσουν.

Η εμφύλια αυτή διαμάχη με θέατρο των επιχειρήσεων την περιοχή της Αθήνας, ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945, που σήμανε τη στρατιωτική και πολιτική ήττα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Το χρονολόγιο έχει ως αφετηρία του το Συνέδριο του Λιβάνου (20 Μαΐου 1944), όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Διατρέχει τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα πριν από την αιματηρή σύγκρουση, παρακολουθήσει μέρα με τη μέρα τα «Δεκεμβριανά» (3 Δεκεμβρίου 1944 – 5 Ιανουαρίου 1945) και καταλήγει με τα επακόλουθα της εμφύλιας διαμάχης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *