Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Tα διαχρονικά Διάφανα Κρίνα

Το ialmopia.gr υποκλίνεται με μεγαλοπρέπεια στα Διάφανα Κρίνα, μία από τις κορυφαίες ελληνόφωνες ροκ μπάντες ever με ουσιαστικό, ποιητικό και ποιοτικό στίχο και λόγο και τον Θάνο Ανεστόπουλο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ...



Είναι δύσκολο όσο και να ψάξει κανείς στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ροκ σκηνης να βρεις μπάντα με την επίδραση και την επιρροή των Διάφανων Κρίνων. Ο θάνατος του Θάνου Ανεστόπουλου είναι μία από τις πιο ηχηρές απώλειες στην συγκεκριμένη σκηνή και ο υπογράφων οφείλει να παραδεχθεί πως ανέκαθεν ήταν θετικά προκατειλημμένος με τα Διάφανα Κρίνα, που ακόμα και σήμερα και μην έχοντας τον... μπροστάρη τους το παλεύουν και επιδιώκουν να χαρίζουν δυνατές στιγμές στο κοινό τους.

Διάφανα Κρίνα. Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε την σπουδαία πορεία του από το 1990 με έναν σημαντικό αριθμό επιτυχιών και τραγουδιών που όσα χρόνια και εάν περάσουν μένουν χαραγμένα στις μνήμες μας... Τυπικά η παρουσία τους οριοθετείται χρονικά από το 1991 έως το 2009. Ωστόσο και μετά τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου το 2016 τα Διάφανα Κρίνα επεδίωξαν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα. Ο χαμός του Θάνου σε ηλικία 49 χρόνων ήρθε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και συνιδρυτής των Διάφανων Κρίνων ήταν από τις πιο σοβαρές, δυνατές και αξιολόγες παρουσίες του ελληνικού ροκ όλα αυτά τα χρόνια.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΑ...

«Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε», έγραφε το 2015 ο Θάνος Ανεστόπουλος, όταν είχε αποκαλύψει ο ίδιος ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών. 



Είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη τον Φεβρουάριο του 1967. Το 1984 ιδρύει τους «Crazy Patatoel» και το 1990 τους «Πατατούφ», που με την προσθήκη κάποιων νέων μελών το 1991, μετονομάζονται σε  «Διάφανα Κρίνα». Οι ίδιοι λένε πως το όνομα βγήκε από ένα τραγούδι, μία σκέψη, ένα... κλικ της στιγμής...  

«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ»

Ο ίδιος ο Ανεστόπουλος θα περιγράψει εξαιρετικά την περίοδό του στα Διάφανα Κρίνα. «Ολόκληρη η εποχή των Διάφανων Κρίνων, και με τους ήλιους της και τις καταιγίδες της, ήταν η καλύτερη στιγμή στην ζωή μου».
Η αγάπη του για την ποίηση τον ώθησε στη μελοποίηση ποιημάτων μεγάλων ξένων και Ελλήνων ποιητών. Ποιήματα μελοποιημένα συναντάμε και σε ολόκληρη την δισκογραφία των Διάφανων Κρίνων από το 1994 ως και το 2008. Το 2001, όταν ήταν ακόμα τραγουδιστής τους κυκλοφόρησε μία κασσέτα με τίτλο 'Οι Ποιητές Γυμνοί Τραγουδάνε', η οποία ήταν δώρο με το περιοδικό 'Κονσερβοκούτι'. Σε αυτήν την κυκλοφορία, όπου όλα τα τραγούδια ήταν μελοποιήσεις ποιημάτων, ο Θάνος Ανεστόπουλος παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Άσθον Σάπτους Λέονος, το οποίο είναι αναγραμματισμός του ονόματός του. Η κασσέτα αυτή περιείχε 8 τραγούδια από 8 ποιήματα Ελλήνων ποιητών. Τα ποιήματα αυτά ήταν των ποιητών Ιωάννη Πολέμη, Θεώνης Δρακοπούλου ή Μυρτιώτισσας, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Λάμπρου Πορφύρα, Αχιλλέα Παράσχου, Νίκου Καμπά, Γιώργου Σαραντάρη και Κ. Π. Καβάφη.  

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΡΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ

Το 1994 κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία Wipe Out ο πρώτος τους δίσκος. Ήταν το single Λιώνοντας Μόνος / Κάτω Απ' το Ηφαίστειο. Το 1996 με 6ο μέλος τον Παναγιώτη Μπερλή στα πλήκτρα, κυκλοφορούν τον δίσκο Έγινε Η Απώλεια Συνήθεια Μας. Το 1997 συμμετέχουν στην συναυλία Rock Of Gods, η οποία έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών (Ριζούπολη), μαζί με συγκροτήματα όπως οι Sisters Of Mercy. Το 1998 κυκλοφορούν το δίσκο Κάτι Σαράβαλες Καρδιές. Την ίδια χρονιά δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο club ΡΟΔΟΝ. Το 1999 ανοίγουν την συναυλία των Tindersticks στη μουσική σκηνή Σφεντόνα (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).

Το 2000, μετά από την αποχώρηση του Παναγιώτη Μπερλή από το σχήμα, κυκλοφορούν το single Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά. Την ίδια χρονιά επίσης φεύγουν από την Wipe Out, δημιουργούν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, την This Is My Voice Records και κυκλοφορούν το δίσκο Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά. Τον Οκτώβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος Ευωδιάζουν Αγριοκέρασα Οι Σιωπές ενώ στο τέλος του 2000 τα Διάφανα Κρίνα διασκευάζουν το τραγούδι Θάνατος του Παύλου Σιδηρόπουλου με αφορμή τον δίσκο συλλογή από την EMI Στον Π - Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδήροπουλο.

Το 2001 κυκλοφορεί ο δίσκος Καινούργιος Τόπος / Κάτω απ' το Ηφαίστειο, ως ένθετο στο περιοδικό Fractal Press. Το 2002 ο Θάνος Ανεστόπουλος κάνει ακουστικές (unplugged) εμφανίσεις με την κιθάρα του στο bar Closer στην οδό Σίνα, στην Αθήνα. Στο τέλος του 2002 τα Διάφανα Κρίνα γράφουν την μουσική για το θεατρικό έργο Δεσποινίς Τζούλια. Στα μέσα του 2003 κυκλοφορεί και πάλι από την This Is my Voice Records ο δίσκος Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία. Το 2004 τα Διάφανα Κρίνα πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα (σ.σ. το 2001 πραγματοποιήσαν 170 συναυλίες σε όλην την χώρα!!!). Το 2005 κυκλοφορεί το βιβλίο/CD - Ο γύρος της μέρας σε 80 κόσμους από την εκδοτική εταιρεία Ίνδικτος.

Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο δίσκος 'Κι η αγάπη πάλι θα καλεί'. Την 1η Ιουνίου του 2009 τα Διάφανα Κρίνα ανακοίνωσαν μέσα από το επίσημο site τους τη διάλυσή τους. Την ανακοίνωση υπέγραφαν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από τον Θάνο Ανεστόπουλο.

Στην πολύχρονη πορεία τους τα Κρίνα έβγαλαν εξαιρετικά κομμάτια ακόμα και από μελοποίηση ποιημάτων (σ.σ. όπως του Καψάλη το 'Μέρες Αργίας). Εκτός από το 'Μέρες Αργίας', το 'Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα', το 'Βάλτε να πιούμε', το΄'Κλόουν την Τετάρτη την Κυριακή νεκρός', το 'Έγινε η απώλεια συνήθειά μας', το 'Κάτι σαράβαλες καρδιές', 'Απ' το άπειρο σε σένα', 'Ό,τι απέμεινε απ' την ευτυχία', 'Βάλτε να πιούμε' και τόσα ακόμα.



gazzetta.gr/weekend-journal | Επιμέλεια: Δημήτρης Τομαράς

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *