Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Αφιέρωμα: Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής των Προμάχων

Στην βόρεια έξοδο του χωριού, στο δρόμο προς το δάσος βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ...


 
 
Πρόκειται για ένα μικρό και ταπεινό κτίσμα μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή δίπλα στο ποτάμι κάτω από θεόρατα πλατάνια.

Ο λόγος που κτίστηκε :οι παλαιότεροι μας λένε ότι το ανήγειραν οι θεοσεβούμενοι χωριανοί , ύστερα από μια τρομακτική και καταστροφική πλημμύρα η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές . Μία ηλικιωμένη γυναίκα είδε στον ύπνο της την Αγία Παρασκευή να της λέει να χτίσουν ένα εκκλησάκι προς τιμήν της .


 
 
Έτσι και έγινε λοιπόν και οι χωριανοί έχτισαν ένα μικρό εκκλησάκι στην περιοχή που υπέδειξε η Αγία . Η ακριβής χρονολογία ανοικοδόμησης δεν μας είναι γνωστή , αλλά μετά απο έρευνα που κάναμε καταλήξαμε ότι χτίστηκε λίγο μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο . Έτσι παρέμεινε το εκκλησάκι με την Αγία να προστατεύει το χωριό !

Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο κτίσμα . Έτσι λοιπόν δύο σεβάσμιες γυναίκες αποφάσισαν να χτίσουν ένα μεγαλύτερο για να μπορούν οι πιστοί να λατρεύουν απρόσκοπτα την Αγία. Δίπλα στο παλιό εκκλησάκι λοιπόν χτίστηκε ένα μεγαλύτερο που αποτελεί κόσμημα του χωριού .
Πολλοί χωριανοί πηγαίνουν κάθε απόγευμα στην υπέροχη αυτή τοποθεσία για να προσευχηθούν στην Αγία και να απολαύσουν το υπέροχο αυτό τοπίο. 

 
 
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ | promahi-nea.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *