Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club προτείνει: Loveless (2017)

Η Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club προτείνει: Loveless (2017)


Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club: Πρόκειται για παιδιά από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν πάθος με τον κινηματογράφο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γράφουν τις δικές τους κριτικές - απόψεις - προτάσεις σχετικά με ταινίες που έχουν προβληθεί στο... μαγικό άσπρο πανί και που αξίζει να δούμε.

Η Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club - Η επίσημη σελίδα στο facebook


Παγωνιά, εγκαταλελειμμένοι χώροι και ερείπια. Συντρίμμια που δημιουργεί και αφήνει πίσω της η έλλειψη αγάπης. Μια έλλειψη πρωταρχική και συνεχόμενη. Αν ποτέ υπήρξε αγάπη, βρισκόταν στο μυαλό ενός οχτάχρονου αγοριού, ιδεατά και μόνο, χωρίς ποτέ να γίνει αληθινή. Μέσα μας πονάμε και μισούμε, αλλά μονίμως έχουμε τη διάθεση για μια χαμογελαστή σέλφι, μη χάσουμε να δείξουμε το αντίθετο, το ψεύτικο, να παραπλανήσουμε τους γύρω μας και να τονώσουμε τον εγωισμό μας με την παραισθησιογόνα βροχή των likes. Σεξ παντού, σεξ συνέχεια, σαρκική απόλαυση χωρίς ίχνος συναισθήματος, σεξ κρύο, κούφιο και χυδαίο. Η μικρή έξαψη που μπορεί να νιώσαμε και να την ονομάσαμε αγάπη με το ζόρι, έρχεται ο χρόνος και την κατακερματίζει κι αυτή και στη θέση της; ξανά κενό, ξανά το εγώ και όχι το εμείς, ξανά το ζευγάρι και όχι η οικογένεια.

Μα υπάρχει αγάπη εκεί έξω, θα μου πεις, το βλέπω, το αισθάνομαι, το έχω ζήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως να δίχασε το “Loveless (Nelyubov)” του τεράστιου Ρώσου δημιουργού Andrey Zvyagintsev (“The Return”, “Leviathan”, “Elena”). Μπορεί η απαισιοδοξία, η μαυρίλα και το μίσος να παρουσιάζονται σε υπερβολικό βαθμό, δεν παύουν όμως να είναι στοιχεία που συναντάμε συνέχεια στις απρόσωπες σχέσεις που βρίσκονται στο ζενίθ τους, στην καπιταλιστική κοινωνία της σύγχρονης δύσης.

Φιλοσοφημένος και πανέμορφος ευρωπαϊκός κινηματογράφος στα χνάρια του Αγγελόπουλου και του Ταρκόφσκυ, όπου κάθε πλάνο, κάθε νεύμα, κάθε κίνηση της κάμερας έχει την σημασία του. Υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα φετινά όσκαρς και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του αγαλματιδίου.


ialmopia.gr 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *