Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Έρευνα που σοκάρει: Τα καθαριστικά σπρέι κάνουν τόσο κακό όσο 20 τσιγάρα την ημέρα

Οι γυναίκες που δουλεύουν σαν καθαρίστριες σε σπίτια ή γραφεία είναι πολύτιμες.


Μας βοηθούν με την καθαριότητα, όταν εμείς είμαστε απασχολημένες με τη δουλειά ή την οικογένεια και δεν προλαβαίνουμε.

Ωστόσο, αυτή τους η δουλειά είναι τελικά και αρκετά επικίνδυνη. Σύμφωνα με νέα έρευνα του American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, η τακτική χρήση καθαριστικών σπρέι και άλλων απορρυπαντικών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία των πνευμόνων.

Ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 6.235 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, ενώ μελετήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια.

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα των καθαριστικών χημικών τεκμηριώνονται, υπήρχε έλλειψη για την μακροπρόθεσμη επίπτωση. Αυτά τα χημικά, με το προκαλούν μια μικρή ζημιά στους αεραγωγούς μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, μπορεί να επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων που συμβαίνει με την ηλικία.

Βρέθηκε ότι ο χρόνος και η ένταση της εκπνοής μειώνεται στις γυναίκες που δουλεύουν ως καθαρίστριες κατά 3,9 ml τον χρόνο. Ακόμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιταχυνόμενη πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων είναι παρόμοια με το να καπνίζεις περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα!

Αν και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά αν σκεφτείς ότι αναπνέεις μικροσωματίδια από καθαριστικά για το πάτωμα και όχι για τα πνευμόνια σου, δεν ξαφνιαζόμαστε και πολύ.

Η πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων αποδίδεται στον ερεθισμό που προκαλούν τα περισσότερα χημικά των καθαριστικών στις βλεννώδεις μεμβράνες που συνδέουν τους αεραγωγούς.

Η έρευνα ακόμη βρήκε ότι οι γυναίκες που καθαρίζουν σπίτια ή γραφεία είχαν εμφανίσει άσθμα σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν αυτή τη δουλειά.

Το κύριο αποτέλεσμα που βγήκε από αυτή τη μελέτη, ήταν ότι - μακροπρόθεσμα - τα χημικά που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ουσιώδη βλάβη στους πνεύμονες.

Αυτά τα χημικά είναι περιττά, στην πραγματικότητα. Πανιά από μικροϊνες και λίγο νερό είναι αρκετά για κάθε καθαρισμό. Ακόμη, πρέπει τα καθαριστικά να ελέγχονται αυστηρά και να μην εισπνέονται. 
Απο το bovary.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *