Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Φτερνίζεσαι όλη την ώρα; Τα απίστευτα πράγματα που ευθύνονται γι’ αυτό

Πλέον μπήκαμε στην άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν.
 
Βέβαια, ανθίζουν και οι αλλεργίες αυτή την εποχή. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν και λόγω της γύρης, αρχίζουν να φτερνίζονται. Το φτέρνισμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Τι μπορεί να μας προκαλέσει φτέρνισμα όμως; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να μας... γαργαλάει τη μύτη και να κάνουμε αυτό το εκνευριστικό «αψού»;

Δες ποια είναι αυτά τα πράγματα που μας προκαλούν φτέρνισμα και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε.

Ποτό

Το αλκοόλ διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στη ροή του αίματος να μπλοκάρει τις ήδη βουλωμένες κοιλότητες. Ακόμη, αυξάνει τις φλεγμονές (η απάντηση του ανοσοποιητικού μας στους επιβλαβείς εισβολείς), που αυξάνονται ούτως ή άλλως, όταν αντιμετωπίζουν τη γύρη. Το κόκκινο κρασί και η μπύρα είναι οι χειρότεροι εχθροί γιατί έχουν υψηλές ισταμίνες, ένα χημικό που μπορεί να προκαλεί καταρροή ή φτέρνισμα. Προτίμησε ποτά με χαμηλότερες ισταμίνες όπως βότκα και τζιν και περιορίσου σε ένα ποτό.

Φρούτα και λαχανικά

Μερικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ή ακόμη να προκαλέσουν φαγούρα στο στόμα και στον λαιμό. Όσοι είναι ευαίσθητοι στο χορτάρι, μπορεί να αντιδράσουν στο σέλινο, τα ροδάκινα και τις ντομάτες. Όσοι έχουν αλλεργία στα αγριόχορτα, μπορεί να ενοχλούνται από τα πεπόνια, τις μπανάνες και τα φρέσκια κολοκυθάκια.

Αντίθετα, όσοι έχουν ευαισθησία στη σημύδα, τα κεράσια και τα καρότα μπορεί να κάνουν τη γλώσσα τους να καίει. Αυτά είναι παραδείγματα στοματικής αλλεργίας, που συμβαίνει καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίζει τις παρόμοιες πρωτεΐνες στον καρπό και στη γύρη. Η αντίδραση είναι συνήθως ήπια, τελειώνει σε λίγα λεπτά και σπάνια οδηγεί σε δυσκολία αναπνοής. Οι πρωτεΐνες είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα και χαλάνε με τη ζέστη, οπότε ξεφλούδισε τον καρπό ή μαγείρεψέ το μέχρι να μαλακώσει.

Αποσυμφορητικά 


Τα αποσυμφορητικά σπρέι σε βοηθούν να αναπνεύσεις καλύτερα με το να συρρικνώνουν τα πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στις ρινικές διόδους. Αλλά αν τα χρησιμοποιείς παραπάνω από 3 μέρες στη σειρά, μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα: Τα αγγεία που είχαν συμπιεστεί θα πρηστούν και θα προκαλέσουν συμφόρηση. Χρησιμοποίησε ένα αντισταμινικό μαζί με ένα ρινικό σπρέι για τις λοιμώξεις.

Μπάνιο 


Μικροσκοπικά σωματίδια από γύρη κολλάνε στο δέρμα και στα μαλλιά μας κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν πέφτεις για ύπνο μπορεί να φτερνίζεσαι συνέχεια. Προτίμησε να κάνεις μπάνιο το βράδυ. Μη βάζεις πολλά προϊόντα στα μαλλιά σου ή βάλε ένα καπέλο.

Κρεβάτι 


Η γύρη και η σκόνη που προκαλεί αλλεργίες, μπορεί να κολλήσει στα σεντόνια μας. Άφησε το κρεβάτι ξέστρωτο καθώς διαφορετικά εγκλωβίζονται μέσα τα διάφορα σωματίδια. Βγάλε τα παπούτσια από την κρεβατοκάμαρα και πλένε τα σεντόνια μια φορά την εβδομάδα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιείς υποαλλεργικά σκεπάσματα.

Φακοί επαφής 



Οι φακοί επαφής είναι μαγνήτης για τα σωματίδια γύρης, έτσι πολλοί παραπονιούνται για ερεθισμούς. Τα γυαλιά είναι φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στη γύρη και τα μάτια. Αν προτιμάς όμως τους φακούς, καθάρισέ τους διεξοδικά. Βάλε γυαλιά ηλίου, όποτε χρειάζεται, για περισσότερη προστασία.

Φυτά σπιτιού 

 

Το 78% όσων έχουν ρινίτιδα, είναι αλλεργικοί σε σπιτικά φυτά όπως ο φίκος, ο κισσός και το γιούκα. Μπουκέτα με μαργαρίτες και ηλιοτρόπια μπορούν να προκαλέσουν φτέρνισμα. Προτίμησε φυτά ή λουλούδια χωρίς γύρη, όπως τριαντάφυλλα ή τουλίπες. 

 
απο το bovary.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *