Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ο νέος ΕΝΦΙΑ φέρνει αυξήσεις «φωτιά»

Μεγάλες ανατροπές στα ειδοποιητήρια αναμένεται να δουν ως προς το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων περί τα τέλη Αυγούστου 2018, οπότε και θα λάβουν τις σχετικές εντολές πληρωμής για το «χαράτσι», καθώς οι νέες τιμές ζώνης που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 3,5% έως και 62%.


Σύμφωνα με tτην εφημερίδα «Καθημερινή», όσο κι αν καταβάλλονται προσπάθειες να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.


Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο και από το 2019 να καταργηθεί ο φόρος. Στις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες επιτροπές τονίζουν ότι τα κλιμάκια και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να αλλάξουν.

Έτσι με την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22% και σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν στο 62%.

Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο και η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν από το 2019, ώστε να μην αυξηθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά προς το παρόν οι θεσμοί δεν δείχνουν να συμφωνούν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αρκετές περιοχές της Αθήνας βρίσκονται σε διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις εξής περιοχές:

Μετς
Κουκάκι
Πετράλωνα
Παγκράτι (πλησίον Καλλιμάρμαρου)
Μεταξουργείο
Κεραμεικός

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξουν και σε λαϊκές περιοχές (π.χ. Δραπετσώνα).

Ωστόσο, η πλειονότητα των περιοχών που θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ποσό ως προς το «χαράτσι» θα είναι κυρίως οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα 1ου ορόφου 80 τ.μ. στη Δραπετσώνα (χωρίς πρόσοψη με την άδεια να έχει εκδοθεί το 1990). Η τιμή ζώνης ανέρχεται τώρα στα 700 ευρώ/τ.μ., ενώ με τις αλλαγές η τιμή ζώνηςε θα φτάσει τα 780 ευρώ/τ.μ. Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης του από τα 224 ευρώ θα φτάσει στα 232 ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *