Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Η μεσογειακή διατροφή έχει πεθάνει – Τα παιδιά σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία είναι τα πιο υπέρβαρα

Για τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή έχει πεθάνει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία αναφέρει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ψάρια, ελαιόλαδο και ντομάτες από ότι αυτά στη νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα εκπληκτικό 43% αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 9 ετών είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά πάνω από 40%. Οι χώρες της Μεσογείου που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η -πιο υγιεινή στον κόσμο, έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.Τα γλυκά, τα πρόχειρα φαγητά και τα ζαχαρούχα ποτά έχουν μετατοπίσει την παραδοσιακή διατροφή με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο, δήλωσε ο Δρ. Τζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών.

«Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις χώρες αυτές έχει πεθάνει» δήλωσε στο Ευρωπαλϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη. «Δεν υπάρχει πλέον μεσογειακή διατροφή. Εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή είναι τα παιδιά από τη Σουηδία. Η μεσογειακή διατροφή έχει πεθάνει και πρέπει να την ανακτήσουμε».Τα παιδιά στη νότια Ευρώπη τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά και πίνουν πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά» είπε ο Μπρέντα. Τρώνε σνακ, τρώνε γλυκά, καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος στο φαγητό τους. Και δύσκολα κινούνται. «Η σωματική αδράνεια είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα στις χώρες της νότιας Ευρώπης» ανέφερε. «Ένας άνδρας στην Κρήτη στη δεκαετία του ‘60 θα χρειαζόταν περίπου 3.500 θερμίδες επειδή ανεβοκατέβαινε τα βουνά»

Τα στοιχεία προέρχονται από την πρωτοβουλία παιδικής εποπτείας παχυσαρκίας της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, η οποία λειτουργεί από το 2008 και τώρα περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες που υποβάλλουν στοιχεία για το βάρος και το ύψος των παιδιών τους. Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2017.Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν – αλλά όλες αυτές υφίστανται μια «μεταβατική διατροφή», και κινούνται προς μια δυτική διατροφή, η οποία μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Τα παιδιά στο Τατζικιστάν καταναλώνουν ήδη μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Λεττονία και η Δανία έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά, που κυμαίνονται από 5% έως 9%. Το ποσοστό της Ιρλανδίας είναι 20%. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνεισφέρει στοιχεία στη μελέτη, αλλά περίπου ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όταν τελειώνουν το δημοτικό σχολείο σε ηλικία 11 ετών.

Αλλά τα καλά νέα είναι πως οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία, μειώνουν τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τουλάχιστον τα 3/4 των παιδιών της Ιταλία καταναλώνουν πλέον φρούτα κάθε μέρα ή τις περισσότερες ημέρες, για παράδειγμα. «Σημειώνεται πρόοδος» δήλωσε η Μπρέντα. «Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *