Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

«Ναι» στον έλεγχο του καπνίσματος και «ναι» στη μείωση της βλάβης λένε 72 επιστήμονες στον ΠΟΥ

Όλοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν πλέον για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει στην πολιτική που αφορά στη μείωση του καπνίσματος.

Φαίνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα από τις δραστικές καμπάνιες, έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Οι διαφημιστικές εκστρατείες και οι αποκρουστικές εικόνες επάνω στα πακέτα των τσιγάρων όπως και η απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αποδίδουν καρπούς.

Την ίδια ώρα, νέες τεχνολογίες κάνουν την εμφάνισή τους και παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη των Εναλλακτικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ANDS). Πρόκειται για ήδη γνωστές, αλλά και νέες τεχνολογίες, με τις οποίες η νικοτίνη παρέχεται στο χρήστη χωρίς καύση των φύλλων και εισπνοή του παραγόμενου καπνού. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δημόσια υγεία, μέσω της «μείωσης της βλάβης» (harm reduction) από τον καπνό.

Τώρα, 72 έγκριτοι επιστήμονες έστειλαν επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ζητώντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση αποτελεσματικών και ταχείας δράσης πολιτικών για την ρύθμιση της χρήσης του καπνού και της νικοτίνης.



Οι υπογράφοντες, επιστήμονες από σημαντικά διεθνή έργα, ζητούν από τον Π.Ο.Υ. και τους εθνικούς οργανισμούς που μετέχουν σε αυτόν, να υιοθετήσουν μια θετική προσέγγιση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, στο βαθμό που αυτή μπορεί να μειώσει την βλάβη από το κάπνισμα και να συμβάλει στον έλεγχο και στη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης, θεωρούν πως αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συνεισφορά στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης που αφορά στη μείωση των πρόωρων θανάτων από τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι επιστήμονες, ζητούν λοιπόν από τον Π.Ο.Υ. να συμπεριλάβει τη μείωση της βλάβης στην στρατηγική για τον έλεγχο του καπνίσματος, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Ουσιαστικά, στην επιστολή τους αναφέρουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της επόμενης φάσης του παγκόσμιου ελέγχου του καπνίσματος, ζητώντας να μελετηθούν στην επόμενη Διάσκεψη των Συμβαλλομμένων Μερών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γενεύη.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται:
Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής ελέγχου του καπνίσματος.
Το θέμα της χρήσης καπνού ή προϊόντων νικοτίνης από τους νέους, απαιτεί μια συνεκτική και προσαρμόσιμη στρατηγική, η οποία να επικεντρώνεται στη μείωση της παρούσας και μελλοντικής βλάβης για την υγεία τους.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προϊόντων νικοτίνης δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο στασιμότητας. Ωστόσο, υπάρχει επαρκής επιστημονική γνώση για τις φυσικές και χημικές διεργασίες που εμπλέκονται, την τοξικολογία των εκπομπών, καθώς και βιολογικοί δείκτες της έκθεσης που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα μη-καύσης είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα.
Κατά την εφαρμογή της η Σύμβαση-Πλαίσιο θα πρέπει να υιοθετήσει την «αναλογική ρύθμιση του κινδύνου». Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβληθούν υψηλοί φόροι στα τσιγάρα, αλλά χαμηλή ή καθόλου φορολογία στα προϊόντα μη καύσης.
Την αποφυγή των πολιτικών που να καθιστούν τις εναλλακτικές αυτές λύσεις για το κάπνισμα λιγότερο προσβάσιμες, λιγότερο αποδεκτές, πιο ακριβές, λιγότερο φιλικές προς τον καταναλωτή ή φαρμακολογικά λιγότερο αποτελεσματικές, ή να αναστείλουν την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων προϊόντων.
Τέλος, οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της Σύμβασης-Πλαισίου θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *