Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου* (Video)



*Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίμας


Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πολλά πράγματα τα οποία αποτελούσαν σταθερές στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Η πεποίθηση ότι οι συνθήκες ζωής μας διαρκώς θα βελτιώνονται στο υπάρχον οικονομικό σύστημα, τα ίδια τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα που σε μεγάλο βαθμό ασπάστηκε το δόγμα της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού,
πολιτειακοί θεσμοί όπως ο Π.Δ. αλλά και η δικαιοσύνη βρέθηκαν στο στόχαστρο, ενώ μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση αναδύθηκαν φωνές που για χρόνια είχαν βρεθεί στο περιθώριο και στην απαξίωση, φωνές, απόψεις, ιδέες και νοοτροπίες από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. 

Η αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου και η εξίσωση αυτού του αυθόρμητου ξεσηκωμού της νεολαίας ενάντια στην καταπίεση, στη βία, τη νοθεία και το φασισμό ενός ανελεύθερου καθεστώτος, με όλα τα δεινά που προξένησε ένα δικομματικό πολιτικό σύστημα που τα τελευταία 20 χρόνια ασπάστηκε δίχως αντίρρηση τα προτάγματα των αγορών, μπορεί να είναι μια αβάσιμη γενίκευση αλλά δείχνει και κάτι άλλο, πιο σπουδαίο: πως ο λαϊκός ξεσηκωμός-και δη αυτός της νεολαίας-αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των νοσταλγών της χούντας, των δοσίλογων, των μαυραγοριτών και όλων των συνεργατών τους.

Αυτή η λυσσαλέα προσπάθεια να αποδομήσουν όσα έγιναν το Νοέμβρη του ’73 στο Πολυτεχνείο, σε μια λαϊκή εξέγερση η οποία ξεκίνησε από τα κάτω, από τη βάση, χωρίς καθοδήγηση και κομματικό καπέλωμα και  η οποία δεν ανήκει μόνο στην αριστερά αλλά ανήκει σε κάθε φοιτητή, εργάτη, αγρότη, σε κάθε Έλληνα πολίτη που με τον τρόπο του αντιτάχθηκε στο καθεστώς εκείνη την εποχή, στοχεύει στην ενίσχυση της ηττοπάθειας, στην αθώωση των καταπιεστών.

Σε περιόδους ανωμαλίας και κοινωνικού αναστοχασμού, όπου οι ζυμώσεις είναι έντονες, θα πρέπει να αναδειχθούν με τρόπο νηφάλιο αλλά αποφασιστικό οι ιστορικές αλήθειες, οι οποίες θα απομονώσουν τους σύγχρονους τιμητές της χούντας και του φασισμού, αποβάλλοντας τα επιχειρήματα τους από το δημόσιο διάλογο και εξασφαλίζοντας ότι θα πάψουν να δηλητηριάζουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων με μισάνθρωπες αντιλήψεις και ιδεολογίες. Μπροστά μας έχουμε έναν ιδεολογικό αγώνα, για τον οποίο οφείλουμε να παλέψουμε.

Το επεισόδιο της Μηχανής του Χρόνου αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο θρασύτατο ισχυρισμό πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι ένας "μύθος". Τα ιστορικά γεγονότα και οι μαρτυρίες, είναι αποστομωτικά. 







Ialmopia.gr

3 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *