Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Βουλή: 153 «ναι» στην εισδοχή της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ

Με 153 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά και 1 παρών, εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που ουσιαστικά ενεργοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική σε εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.), όπως είχε ενημερώσει τη Βουλή από το πρωί ενημέρωσε τη Βουλή η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έγινε με ονομαστική κλήση, μετά από απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση με φόντο τον αγώνα επιβίωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ αν και στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, δεν διέψευσε όσους περίμεναν κορώνες που τελικά ήρθαν μέσα από την πρώτη δημόσια σύγκρουση των δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στις γραμμές που είχαν αναλύσει και οι εισηγητές των κομμάτων τους. Μετά την τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο κι έπεσαν τίτλοι τέλους στη σεναριολογία που καλλιεργήθηκε επί μέρες γύρω από τα ενδεχόμενα διατήρησής της.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε την επιστολή παραίτησης του κ. Παπαχριστόπουλου κάτι που σημαίνει ότι την έδρα του παίρνει πλέον ο Τέρενς Κουίκ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενώ δεν έλειψαν και οι ποιητικές και ιστορικές αναφορές από το βήμα της Βουλής. 

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει

Kύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην πρηγούμενη συνεδρίαση προφανώς (για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και σήμερα ήρθατε πάλι να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτηση του στη Βουλή.

Ακόμη τον κατηγόρησε ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη. "Σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας", είπε αναφορικά με την παρέμβαση που ζήτησε και έκανε προηγουμένως ο κ. Ξανθός.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε παράλληλα τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμενως ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

"Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα", είπε.

Καταγγελίες Μητσοτάκη: Μπροστά στα μάτια μας είδαμε τους εκβιασμούς

Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η γρίπη, ανέφερε προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και εξήγησε: 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας. Δρομολογείται μέσα από διαδικασια που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει τον κ. Τσίπρα προσωπικά απαξιωμένο» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του Αλέξη Τσίπρα είπε πως «αντί να πάει σε εκλογές επιθυμεί να δεσμεύσει τη χώρα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας αυτά που βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής και μάλιστα σε κοινή θέα. Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς».

Πρώτη φορά: Βαριές κουβέντες Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου στη Βουλή

Xειμαρρώδης εμφανίστηκε από βήματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος ​Καμμένος κάνοντας λόγο για απόφαση κατάργησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, με πραξικοπηματικό τρόπο, για την οποία συνέπραξαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εντός της ημέρας να υποβάλει την παραίτησή του από βουλευτής.

Όπως είπε «με απόφαση του Προέδρου της Βουλής» και παρά την προηγούμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου «κατέστη εφικτό αυτό που δεν είχε καταφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, να μην έχουν φωνή στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». «Αυτός ήταν ένας εκβιασμός που ξεκίνησε μετά το ταξίδι μου στην Αμερική», είπε ο κ. Καμμένος με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που προανήγγειλαν επικείμενες μετακινήσεις βουλευτών.

«Συγχαρητήρια κ. πρωθυπουργέ το καταφέρατε. Βλέπω κι η ΝΔ γελάει εξάλλου στην ίδια γραμμή είστε όσον αφορά στη σύνθετη ονομασία. Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε στην Τουρκία ελπίζω το επόμενο ταξίδι να είναι στην κ. Μέρκελ με το κεφάλι των Ανεξάρτητων Ελλήνων», είπε μεταξύ πολλών άλλων δηκτικών ο Πάνος Καμμένος.


Πηγή: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *