Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα - Δείτε τις μεγάλες παγίδες

Άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης (28/3) η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου. Επίσης, με βάση ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζεται να τρέξει και η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός Ιουλίου, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει και η πληρωμή του νωρίτερα αλλά και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Από την υπηρεσία (https://www.aade.gr/polites/eisodima/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3) μπορείτε να υποβάλετε την αρχική εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά ή την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ίδια έτη, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Προθεσμίες

Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται σε χρόνο που ορίζεται με σχετική απόφαση, η οποία εκδίδεται κατ’ έτος. Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πώς θα κάνετε την υποβολή της δήλωσης βήμα - βήμα

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2018

Παρατείνεται έως και τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων (συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών) έτους 2018, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι μεγάλες παγίδες

Σημαντική αλλαγή φέτος, για πρώτη φορά, είναι το γεγονός πως κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα μπορέσει να λάβει χωριστό δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά ποσά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, τότε αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε ένα δικαιούχο χωριστά, αναφέρει η «Ημερησία» της εφημερίδας «Έθνος». Αν βέβαια οι σύζυγοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, είχαν έως 28/02 το δικαίωμα να το επιλέξουν, και μόνο για όσος γάμους γίνουν εφεξής μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή για τα ζευγάρια. Όσον αφορά βέβαια μόνο τις φετινές δηλώσεις, διότι η δυνατότητα θα επανέλθει ξανά για όλους, τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Το έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό έντυπο. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Θα καταβληθεί πάλι σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και η πληρωμή αυτού δρομολογείται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2019, σε έξι δηλαδή ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *