Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ζιάμπρα Βασιλική: Ενεργειακή αυτονομία. Εμείς στην Αλμωπία γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε;

Ενεργειακή αυτονομία. Εμείς στην Αλμωπία γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε;Το παρακάτω κείμενο είναι της δημοσιογράφου Chris Flynn και δημοσιεύθηκε στην Le Monde Diplomatique.

To FREIAMT είναι ένα μικρό χωριό στην Γερμανία.

Οταν μία ετερεία τους ρώτησε αν μπορούσε να νοικιάσει την γη τους για να στήσει ανεμοτουρμπίνες είπαν "Γιατί, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας;"

Ενα χρόνο αργότερα είχαν εγκαταστήσει 2 ανεμοτουρμπίνες και είδαν ενα 10% κέρδος στην επένδυση τους.

Σήμερα έχουν 4 ανεμοτουρμπίνες και 250 στέγες σπιτιών καλυμμένες με φωτοβολταικές κυψέλες. Πολλές κτηνοτροφικές φάρμες επίσης έφτιαξαν μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταικά καθώς και μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου.

Το χωριό παράγει 17% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απο όση χρειάζονται και το υπόλοιπο το πουλάει.

Ενα παράδειγμα: Ενα σπίτι με μεγάλη στέγη καλυμμένη με φωτοβολταικά παράγει 50% περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται πράγμα που σημαίνει περισσότερα απο 14.000 € ετησίως συμπλήρωμα στο εισόδημα του νοικοκυριού.


Για την μετάφραση και διασκευή του κειμένου: 


Ζιάμπρα Βασιλική
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος2 comments:

  1. Εαν θέλεις ανάπτυξε σε τέτοιου είδους θέματα κυρία Ζιάμπρα θα μπορουσατε να ρωτήσετε έναν απ τους κορυφαίους πανευρωπαικά σε τέτοια ζητήματα τον κύριο Σηφάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. VASILIKI MPRABO SAS GIA TO ITHOS THN AKSIOPREPEIA KAI TON XARAKTIRA SAS. KALI SAS EPITYXIA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *