Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Βάσεις 2019: Τα SOS, οι παγίδες και οι κρυφές ευκαιρίες στο Μηχανογραφικό

Αλλάζει ριζικά από τον Σεπτέμβριο ο ακαδημαϊκός χάρτης, χάρη στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα.


Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλη πτώση σε δημοφιλή τμήματα και σχολές, όπως τα Πολυτεχνικά και οι Ιατρικές, ενώ αντίθετα πιο σταθερές θα είναι οι Νομικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Τώρα, οι υποψήφιοι έχουν ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα μπροστά τους. Τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, με ημερομηνία οριστικοποίησης τη 15η Ιουλίου.

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας αλλάζει ριζικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και πολλές παγίδες, τις οποίες πρέπει να αναζήτησουν οι ενδιαφερόμενοι πριν «κλειδώσουν» τις επιλογές τους.

1ο επιστημονικό πεδίο

Παρά την εκτιμώμενη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου, κινείται σε πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες και αναζητεί διεξόδους προς τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ευκαιρία μπορούν να αποδειχθούν για τους υποψήφιους τα νέα τμήματα Ψυχολογίας που ιδρύονται στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα καθώς πιθανότατα να μην καταγράψουν μεγάλη ζήτηση και να έχουν χαμηλή βάση καθώς αυτή θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό.

Και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διαθέτει τμήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλες διεξόδους πλην των «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικoακουστικών Τεχνών.

2ο επιστημονικό πεδίο

Το πεδίο αυτό έχει δεχθεί τις πιο σαρωτικές αλλαγές, εκτοξεύοντας τον αριθμό των δημοφιλών τμημάτων. Δεκάδες νέες σχολές Γεωπονίας, Πολυτεχνικά τμήματα αλλά και Φυσικομαθηματικά προστίθενται φέτος στο μηχανογραφικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν μια θέση σε αυτές να έχουν διευρυμένες επιλογές.

Τα τμήματα Γεωπονίας διπλασιάζονται στα 21 και «μοιράζονται» σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Παρέχουν πενταετείς σπουδές, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι τα καινούργια τμήματα ακόμα δεν διαθέτουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα και στις θετικές επιστήμες θα λειτουργήσουν από δύο νέα τμήματα σε Μαθηματικά και Φυσική κι ένα νέο τμήμα Χημείας δίνοντας πρόσβαση και σε υποψήφιους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισαχθούν σε αυτά.

Προσοχή χρειάζεται και στα Πολυτεχνικά τμήματα, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτές των πενταετών κι αυτές των τετραετών σπουδών. Οι πρώτες παρέχουν master ενώ οι δεύτερες όχι και δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφών μεταξύ τους. Από φέτος πενταετή γίνονται τα Πολυτεχνικά τμήματα σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής ισοδυναμίας είναι ακόμα μακρύς.

3ο επιστημονικό πεδίο

Πολλές νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, λόγω των νέων τμημάτων που αφορούν σε δημοφιλή παραϊατρικά επαγγέλματα. Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία δίνοντας την ευκαιρία σε υποψήφιους με χαμηλές βαθμολογίες να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα για τους μαθητές της Βορείου Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα.
4ο επιστημονικό πεδίο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ η ένταξη των τουριστικών σπουδών. Από τον Σεπτέμβριο δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες.

Παράλληλα, υπερπληθώρα σχολών καταγράφεται και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία τετραπλασιάζονται.

Αυτά πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

  • Ο αριθμός που παραθέτουν δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας τους, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά τους είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή τους σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία τους.
  • Ένας μαθητής, μπορεί εάν το επιθυμεί να δηλώσει ακόμα και όλα τα τμήματα από πεδίο ή τα πεδία που έχει πρόσβαση. Έτσι, ειδικά φέτος και ανεξαρτήτως βαθμολογίας, δεν υπάρχει λόγος για στενές και περιοριστικές επιλογές.
  • Οι μαθητές δεν πρέπει να παρασύρονται από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε σε προηγούμενες εξετάσεις. Το ότι έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια, δεν είναι λόγος για να δηλώσουν μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό. Το ίδιο ισχύει αν συγκέντρωσαν λίγα μόρια. Πρέπει να διασφαλίσουν πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχουν δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
  • Δεν πρέπει να αλλάζουν τις επιλογές τους επειδή είχαν καλύτερη επίδοση απ' ότι περίμεναν. Το γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους -δίχως πράγματι να τα θέλουν μόνο και μόνο για να μην «χαραμίσουν» τα μόριά τους- αποτελεί ένα από τα κλασικά λάθη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Πού χρειάζεται προσοχή

  • Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους.
  • Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
  • Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.
  •  
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *