Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη δεν είναι καλός οιωνός για την υγεία

Η υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL) είναι κακό πράγμα. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα ούτε η πολύ χαμηλή είναι θεμιτή καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας. Σημειώνεται ότι άλλη έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι η «κακή» χοληστερίνη συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν επίπεδο «κακής» χοληστερίνης μεταξύ 70 και 99, είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος. Για παράδειγμα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50, είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερίνη από 70 έως 99.
Ισορροπία το... κλειδί για τη χοληστερίνη

«Οπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη διατροφή, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερίνης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL», δήλωσε ο δρ Γκάο.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προ δέκα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *